NH Radio Muziekmix
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

Zorg goed voor je darmen!

22 september 2020 • June tot Twaalf

Ze is bekend van haar boek ‘De Poepdokter’ en weet dan ook alles over een gezond eetpatroon en het darmflora. Nienke Gottendam schreef samen met vier andere deskundigen het boek ‘Gezond van Kop tot Teen’ en benadrukt nog een keer hoe belangrijk gezond eten voor je lichaam is én hoe alles in verhouding staat tot elkaar. Nienke: “Het darmflora is pas sinds enkele jaren een bekend onderdeel van ons lichaam, er was nooit zoveel aandacht voor, maar ik merk dat dat nu begint te veranderen. Het heeft zoveel invloed op ons. Op je gewicht, concentratie, je huid en hoe lekker je in je vel zit. We moeten het dus serieus nemen.”

In het darmflora leven miljoenen bacteriën, die bacteriën kunnen goed en slecht zijn. Gelukkig kan je de goede bacteriën makkelijk helpen door gezond te eten. Bacteriën vermenigvuldigen zich elke 20 minuten, waardoor je darmflora ook snel weer gezond kan worden. Als je niet goed weet waar je persoonlijk darmklachten van krijgt, kun je daar makkelijk achter komen. Nienke: “Een voedingsdagboek werkt daar uitstekend voor. Schrijf op wat je wanneer eet én hoe je stoelgang is. Zo kom je er snel achter of je na een rood wijntje of bij veel stress naar de wc moet rennen.”

Een regelmatige stoelgang is van belang voor je gezondheid. 1 keer op een dag poepen is prima, maar 1 keer in de 5 dagen veel te weinig. Dan moet je echt even op onderzoek uitgaan hoe dat komt. Maar niet alleen je darmen zijn belangrijk, je nieren en lever verwerken ook veel afvalstoffen. De lever is een belangrijk orgaan omdat het de afvalstoffen verwerkt en tegelijkertijd vitamines verdeeld over je lichaam. “Het is dus belangrijk om goed voor je lever te zorgen. Dat kan door veel magnesium binnen te krijgen en vitamine A en C helpen ook een handje mee.”

Let dus meer op je lichaam, voedsel en ontlasting, zegt Nienke Gottenbos. Zo kan je een gezond leven leiden!

Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf