NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

Zit jij voor- of achter de computer?

20 oktober 2020 • June tot Twaalf

Onze taal lijkt zo vanzelfsprekend, maar is soms knap onlogisch. Zo snapt iedereen het verschil tussen voor en achter. Maar zit je nou voor- of achter de computer? Wanneer is een brug open of dicht? Gelukkig hebben we taaldeskundige Marc van Oostendorp om ons te helpen met deze ogenschijnlijk simpele taalkwesties.

Over het algemeen wordt het voorzetsel ‘achter’ gebruikt bij alles waar we actief mee bezig zijn: we zitten achter de boeken, achter het stuur, achter het bedieningspaneel, achter de typemachine, achter de pc, enzovoort. Als er geen sprake is van actief bezig zijn met een apparaat of voorwerp, maar als we er alleen maar naar of in kijken, is voor juist. Daarom is het voor de televisie/buis zitten en voor de spiegel staan/zitten. Voor betekent in deze gevallen niet veel meer dan ‘met het gezicht gekeerd naar’. Toch klinkt het op zichzelf niet stelt Marc: “Het is iets geks in het Nederlands. Niemand heeft het zo verzonnen. Het is gewoon gaandeweg ontstaan. Eigenlijk is het idioot. We kunnen net zo goed één voorzetsel doen, dat zou onze taal een stuk makkelijker maken om te leren.”

Wil je weten waarom je wel ‘achter de geraniums kan zitten’ of ‘op je telefoon’ en wanneer een brug nou open of dicht is? Luister dan het hele gesprek hieronder terug.

NH Radio - June tot Twaalf
Marc van Oostendorp over taalkwesties
NH Radio - June tot TwaalfMarc van Oostendorp over taalkwesties
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf