De Ochtendshow
Nu op NH Radio:
De Ochtendshow

“We zien veel mensen voorbij komen met gekke plekjes op hun huid.”

24 juni 2020 • June tot Twaalf

Het is de week van de huidkanker. In Nederland is er een stijging te zien van mensen die huidkanker krijgen. Waar nu 70.000 mensen per jaar te horen krijgen dat ze huidkanker hebben, stijgt dat getal; van een op de vijf Nederlanders naar een op de vier. ‘Zorgelijk’, volgens dermatoloog Daniël Kadouch van Centrum Oosterwal in Alkmaar. “We zien veel mensen voorbij komen met gekke plekjes op hun huid. Ze worden vaak doorgestuurd door de huisarts. Plekjes die asymetrische vormen aannemen, of gek groeien zijn het waard om in de gaten te houden. Gelukkig zijn lang niet alle plekjes agressief. Slechts enkele melanomen zijn kwaadaardig.”

Nu de zon weer volop schijnt is het van belang om jezelf te beschermen tegen de zon. Daniël: “Ik zeg altijd; smeren, kleren, weren. Dat smeren zit er bij de Nederlanders wel in. Daar maak ik me niet zo druk om. Maar ‘kleren’ en ‘weren’ is echt in vergetelheid geraakt. Tussen 12 en 15 uur moet je de zon mijden. Bedek je lichaam, door gewoon lange kleren te dragen bescherm je jezelf.”
 
Daniël noemt de huid het mooiste orgaan. “Het is zo bijzonder om te zien hoe alles samenwerkt. Als je een wondje hebt, zorgt je lichaam ervoor dat het meestal gewoon weer dichtgroeit. Wat opvallend is, is dat de huid onder de knie slechter geneest dan de rest. Dat komt door een combinatie van ouderdom en de juiste vochtigheidsgraad in het lichaam. Daarentegen kan de huid in het gezicht goed genezen. Daar zie je eigenlijk geen verschil in leeftijd in. Iemand van negentig geneest in het gezicht vaak even snel als een twintigjarige.” 
 
In de week van de huidkanker worden mensen geactiveerd om zichzelf te laten onderzoeken op vreemde plekjes. Signaleren in een vroegtijdig stadium is van groot belang.
Te gast: Daniël Kadouch
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf