NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

WAT WEL KAN

2 november 2020 • June tot Twaalf

In het programma June tot Twaalf leest Richard Kemper elke week zijn column voor. Meer weten? De volledige column vindt je hieronder terug!

Je voelt je prima, je bent gewoon een beetje rustig, niks aan de hand. Maar je partner kijkt je aan en zegt opeens “Ben jij een beetje chagerijnig ofzo?” Sorry? Waar komt dit vandaan, denk je. Dus je schiet in de lach en zegt: “Wie ik? Nee, totaal niet.” Je partner knikt. “Oké.” Goed, beetje vreemd maar laat maar gaan. Ergens in de stilte die volgt buigt je partner zich naar je toe en lispelt in je oor: “Is niet erg hoor. Hebben we allemaal weleens.” BAM! In één keer bloedchagerijnig! En voor je het weet hoor je jezelf schreeuwen “Jezus, ga ff een tijdje uit m’n nek ja!” En dan, die triomfantelijke blik aan de overkant. “Zie je nou? Prima schat, maar zeg niet dat je niet chagerijnig bent.” Arrgrhrhrgrhrgrhr!!!!! Hier kan ik meestal het granieten aanrechtblad opvreten.

Grote kans dat je partner je borrelende onvrede eerder zag dan jijzelf, maar wie denkt dat het er beter op wordt om dat ook te benoemen heeft er niks van begrepen. Deze irritatie lijkt enorm op wat ik de afgelopen dagen voel als mensen opeens beginnen over “Wat wel kan”. Daar zijn we nu dus kennelijk. Corona sloopt ons land, toekomstdromen knappen uit elkaar maar er even lekker hardop de schijt ervan in hebben, dat mag niet. “Stay Positive #maardannietbijdetest smiley-met-een-traantje-van-het-lachen…” Donder op met je Stay Positive! Roepen dat het allemaal soms gewoon een tijdje Volkomen Kut is, lucht meer op dan die geforceerde leukdoenerij. Excuus dus aan de kennis die mij laatst voor de supermarkt vroeg hoe het met me ging. Ik was nog niet begonnen over dichte theaters of ze onderbrak me al: “Ho, ho, je moet ook kijken naar Wat Wel Kan in deze tijd hè Rich!” Nou, dat heeft ze geweten. “Oké, daar gaan we!” schreeuwde ik. “Wat wel kan ‘in deze tijd’ is dat je kop eraf wordt gehakt als je een striptekening in de klas laat zien of een kerk bezoekt in Nice! Wat wel kan is dat je op je 73e op straat vanaf je fiets dood wordt geschopt door vijf snotneuzen! Wat wel kan is dat Henk Krol zegt dat het heel erg is voor gepensioneerden dat restaurants niet open zijn omdat ze nu hun onaantastbare pensioen niet kwijt kunnen! Wat wel kan is dat de wereld in brand staat maar ze in Engeland nog steeds aan het zeiken zijn over die onbenullige Brexit! Wat wel kan is dat twee seniele bejaarden om de machtigste positie in de wereld vechten! Wat wel kan is dat kinderen in Jemen door oorlog hetzelfde wegen als hun leeftijd…”

Ik hijg, een kleine menigte heeft zich rond ons verzameld. Mijn kennis kijkt me hoofdschuddend aan. “Ik vind je ééérrug negatief”. Ik gil inmiddels in haar gezicht “Ben ik ook! Laat me, want ik vind het heerlijk!” Ze doet theatraal een stap naar achter en zegt dan irritant beheerst “Kijk eens verder. In dit land is alles mogelijk. Lucille Werner komt in de Tweede Kamer.” “Top!” roep ik “En de eerste keer dat ze achter het spreekgestoelte staat roepen 149 kamerleden “Groeoeoeoen!!!” Mijn kennis glimlacht. “Nou, dat is toch leuk?” Ze leunt naar voren en lispelt in mijn oor “Ben jij een beetje chagerijnig ofzo?” Ik haal adem voor een tegenoffensief maar bedenk me en zeg “Ja, sorry.”

NH Radio - June tot Twaalf
'WAT WEL KAN' door Richard Kemper
NH Radio - June tot Twaalf'WAT WEL KAN' door Richard Kemper
Te gast: Richard Kemper
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf