Muziek voor volwassenen
Nu op NH Radio:
Muziek voor volwassenen

Wat te doen tegen online oplichters en afpersers?

8 januari 2019 • Lunchroom

Terwijl we steeds vaker winkelen via internet, neemt het aantal malafide webshops en online oplichters steeds meer toe. Hoe kunnen we ons in 2019 beter wapenen tegen cybercriminelen? Fred Ootes van het cybercrimeteam van de politie in Noord-Holland weet daar wel antwoord op!

Fred en zijn team hebben in 2018 veel cyber-criminelen opgepakt. Hij werkte mee aan verschillende zaken, onder andere die van Nikki Lee Janssen. Zij werd afgeperst door een man die haar dropbox had gehackt. Hij dreigde haar pikante privé-filmpjes online te zetten als ze niet zou betalen. Mede dankzij het online speurwerk van Fred is de dader opgepakt, en staat hij nu voor de rechter. Fred is daar trots op. “Ja natuurlijk! Daar doen wij het allemaal voor”!

Fred geeft veel handige tips. Zo vertelt hij dat je nooit in telefoontjes moet trappen van mensen die je vertellen dat er een virus op je computer zit. “Voor €15 bieden ze je dan een levenslange virusscanner aan voor op de computer.  Deze bedrijven komen dan in je computer en kunnen vervolgens je hele bankrekening leegtrekken’’, vertelt hij. Fred adviseert om dit soort telefoontjes meteen op te hangen, ook al lijkt dat onbeschoft.

De nieuwste vorm van hacken heeft te maken met betaal-apps zoals Tikkie. Als je via Marktplaats iets probeert te verkopen krijg je bericht van een potentiële koper die jou vraagt ‘voor de zekerheid’ even een cent over te maken naar zijn rekening. De oplichter stuurt dan een valse link, waardoor je bankgegevens worden opgeslagen en je je geld kwijt raakt. De tip van Fred is om dit soort betaal-apps nooit te gebruiken voor transacties met onbekenden.

Benieuwd naar alle tips van Fred Ootes? Luister het hele interview hier terug:

Deel dit artikel

Een fragment van Lunchroom

Iedere werkdag tussen 12:00 en 15:00 uur het laatste nieuws, reportages van verslaggevers op locatie, een actuele gast in de studio, het weer met Jan Visser, de Rijdende Reporter en Bernd de Boer peilt de mening van Noord-Hollanders over actuele zaken in De Peiling. Presentatie: Patricia Nagelkerke.

Meer van Lunchroom