Nu op NH Radio:
OLM

Wat gebeurt er tijdens een Bijna Dood Ervaring?

14 januari 2019 • Lunchroom

Wat zie je en ervaar je als je een Bijna Dood Ervaring meemaakt? Ziet iedereen een tunnel van licht? En wat zijn daar de mogelijke verklaringen voor? Bob Coppes uit Amsterdam doet al jaren onderzoek naar Bijna Dood Ervaringen. Catja de Rijk uit Kudelstaart heeft zelf in 2015 een Bijna Dood Ervaring gehad. Ze kwamen erover vertellen in het programma Lunchroom op NH Radio.

Catja was in het ziekenhuis voor een hartkatheterisatie, toen het volledig mis ging. “Ik merkte dat de kracht uit mijn benen en armen volledig wegviel.”  Ze zag de paniek van artsen op de operatiekamer, ze had namelijk erg veel pijn op haar borst en viel daarna volledig weg. “Plots stopte de pijn, kreeg ik een ontzettende rust over me heen en dacht ik: het is allemaal goed. Toen kwam ik in een onbeschrijfelijk mooie lichttunnel met wit licht aan het eind. Ik zweefde langzaam naar dat witte licht toe, vlak daarvoor kwam er een klap en lag ik weer op de operatiekamer.”

Bob sprak tientallen mensen met een soortgelijke ervaring en schreef daar meerdere boeken over. Studies wijzen uit dat 4 tot 5% van de mensen een Bijna Dood Ervaring hebben meegemaakt, dit betekent in Nederland ongeveer 600.000 tot 700.000 mensen. “Elke Bijna Dood Ervaring is uniek, maar er zijn wel een paar verschijnselen die steeds terugkomen”, vertelt Ben. “Zoals licht zien, een vredig gevoel hebben en onderlinge verbondenheid met iedereen voelen.”

Voor Catja heeft de Bijna Dood Ervaring veel betekend. Ze is een positiever mens geworden, en is niet meer bang voor de dood.

Benieuwd naar het volledige verhaal? Luister het hele interview hier terug:

Deel dit artikel

Een fragment van Lunchroom

Iedere werkdag tussen 12:00 en 15:00 uur het laatste nieuws, reportages van verslaggevers op locatie, een actuele gast in de studio, het weer met Jan Visser, de Rijdende Reporter en Bernd de Boer peilt de mening van Noord-Hollanders over actuele zaken in De Peiling. Presentatie: Patricia Nagelkerke.

Meer van Lunchroom