Lunchroom
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

Waarom ergeren we ons soms zo aan taal? of is het irriteren 😉

11 december 2018 • Lunchroom

De verkiezing Weg met dat Woord bestaat niet meer, maar gelukkig is er nu een boekje verschenen met alle taalergernissen die de afgelopen jaren binnenkwamen bij het Instituut voor de Nederlandse taal. Het boek is geschreven door Vivien Waszink en Laura van Eerten en heet Kids, koffietjes & comfortzone, waarom taal soms irritant is.

De eerste verkiezing van het meest irritante woord vijf jaar geleden was meteen een doorslaand succes, vertellen Vivien en Laura. “We kregen honderden reacties en de website lag die dag zelfs plat.” Ondanks het succes stoppen ze er nu mee, omdat de inzendingen steeds meer een maatschappelijk tintje kregen. “Activisten vonden het bijvoorbeeld zielig dat dolfijnen werden vastgehouden in het dolfinarium, dus wilden ze het woord dolfinarium weg hebben, terwijl er niks mis met dat woord zelf.”

Wie het boekje doorbladert ziet dat het onnodige gebruik van Engelse woorden een grote bron van ergernis is. “Het is een beetje populair doen als je Engelse woorden als ‘kids’ gebruikt terwijl er een prima alternatief is”, vertellen Laura en Vivien. Verder staan verkleinwoorden ook hoog in de lijsten van irritante woorden. ‘Even een koffietje drinken met een collegaatje’ wordt als heel irritant gezien. Net zoals kantoortaal als ‘mag ik even iets tegen je aanhouden’. Brrrrrr!

Benieuwd naar alle irritante woorden van de afgelopen 5 jaar? Luister dan hieronder het interview met Vivien en Laura terug!

Deel dit artikel

Een fragment van Lunchroom

Iedere werkdag tussen 12:00 – 15:00 uur het laatste nieuws, reportages van verslaggevers op locatie, een actuele gast in de studio, het weer met Jan Visser, de Rijdende Reporter en Bernd de Boer peilt de mening van Noord-Hollanders over actuele zaken in De Peiling.

Meer van Lunchroom