De Ontbijttafel
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

Vluchtelingen helpen op Lesbos met shampoo en scheerschuim

Foto: Because We Carry
6 december 2018 • Lunchroom

Marit Heemskerk uit Edam is beheerder van de beauty-website WieWatHaar, maar afgelopen maand reisde ze naar het Griekse eiland Lesbos om vluchtelingen te helpen in het opvangkamp Kara Tepe. En dat deed ze op een heel  bijzondere manier.

“Wij zijn daarheen gegaan om een barbershop op te zetten”, vertelt Marit, die net terug is van deze indrukwekkende reis. De vraag kwam van de hulporganisatie Because We Carry.  “Er was al een beautysalon maar nog geen barbershop, en toen hebben we de handen ineen geslagen met de kappersbranche om dat te kunnen realiseren”, aldus Marit, die nooit eerder in zo’n vluchtelingenkamp geweest was.

“Je zag die mensen gewoon groeien voor de spiegel”, vertelt Marit verder. ”Je moet je voorstellen, dit zijn mensen zoals iedereen en die hebben alles achter moeten laten, en ze konden nu in de spiegel een glimp zien van de personen die ze ooit waren.”

Behalve een frisse knipbeurt of gelakte nagels konden de vluchtelingen ook een workshop volgen van een aantal beroemde visagisten en kappers. Daarvoor kregen ze zelfs een officieel certificaat. “Hierdoor kunnen deze mensen straks aan hun toekomst werken, in of buiten Europa”. En zo snijdt het mes van deze actie aan twee kanten. De knipbeurt is goed voor het zelfvertrouwen, en het certificaat geeft ze een nieuw begin.

Luister het hele interview hier terug.

Plaats: Edam
Deel dit artikel

Een fragment van Lunchroom

Iedere werkdag tussen 12:00 – 15:00 uur het laatste nieuws, reportages van verslaggevers op locatie, een actuele gast in de studio, het weer met Jan Visser, de Rijdende Reporter en Bernd de Boer peilt de mening van Noord-Hollanders over actuele zaken in De Peiling.

Meer van Lunchroom