De Ochtendshow
Nu op NH Radio:
De Ochtendshow

Verzetsstrijder Betty Goudsmit-Oudkerk (1924 – 2020)

Erven E. Goudsmit-Oudkerk
17 juni 2020 • Lunchroom

Op zondag 14 juni 2020 overleed Betty Goudsmit-Oudkerk, na een lang en bewogen leven. In de 2e wereldoorlog werkte zij, zelf nog maar 17 jaar oud, in Amsterdam als kinderverzorgster in de Joodse crèche tegenover de Hollandse Schouwburg. Die was in de oorlogsjaren een verzamelplaats voor Joden die gedeporteerd gingen worden. Via de crèche zijn in totaal zo’n 600 kinderen weg gesmokkeld en in veiligheid gebracht. Zij had daar een groot aandeel in.

Betty Goudsmit kreeg na de oorlog vijf kinderen; doorgaan met leven en het leven doorgeven was een missie geworden. Vlak na haar overlijden spreken we haar dochter Judith Goudsmit. Over hoe zij zich haar moeder herinnert en wat de levensbepalende ervaring van haar moeder voor invloed gehad heeft op haar zelf.

Voor het centrum ‘Na de Oorlog’ vertelt Judith, net als haar broer David, op scholen het verhaal van haar moeder. “Al zijn er maar een paar kinderen die mijn verhaal horen en doorgeven, het verhaal van mama, dan ben ik daar heel erg blij mee, dan is dat goed.”

Interview: Arend de Geus

NH Radio - Lunchroom
Judith Goudsmit over haar moeder
NH Radio - LunchroomJudith Goudsmit over haar moeder
Te gast: Judith Goudsmit
Deel dit artikel

Een fragment van Lunchroom

Iedere werkdag tussen 12:00 en 15:00 uur het laatste nieuws, reportages van verslaggevers op locatie, een actuele gast in de studio, het weer met Jan Visser, de Rijdende Reporter en Bernd de Boer peilt de mening van Noord-Hollanders over actuele zaken in De Peiling. Presentatie: Patricia Nagelkerke.

Meer van Lunchroom