NH Radio Muziekmix
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

Verzenderkensdag : “de beste 1 april grap ooit komt uit Noord-Holland”

1 april 2020 • Hi-Ha-Hilarius

Je zou het bijna vergeten maar het is vandaag verzenderkensdag, oftewel 1 april! Een dag die al eeuwenoud is en waarschijnlijk ontstaan in Indië. Onze zuiderburen zijn er goed in, maar de beste grap…..die komt uit Noord-Holland. 

‘In april zend je de zotten waar je wil’, oftewel een lichtgelovige op pad sturen met een onmogelijke opdracht. Zo begonnen de Belgen ermee en trok dit fenomeen langzaam naar Nederland. Arbeiders moesten van hun baas op zoek naar ‘bloedboortjes’ en andere artikelen die niet bestonden. Of even naar de apotheek om gestampte muizenteentjes te halen. Inmiddels is het in Nederland vooral een dag geworden waarin de media iets brengt wat waar kan zijn. Of toch niet?

De beste 1 april grap ooit (die de meeste mensen bezig hield) is alweer 58 jaar oud. De moeder der 1-aprilgrappen kwam van Edo van Tetterode in 1962 uit Zandvoort. De beeldhouwer liet in zijn eigen badplaats een beeld aanspoelen, dat oorspronkelijk van Paaseiland zou komen. Van historici, tot de volledige internationale pers kwam kijken. 

Traditiedeskundige Ineke Strouken heeft zich jaren ingelezen in de verhalen rond 1 april. Luister hieronder naar de geschiedenis van deze dag én de beste 1 april-grappen. 

NH Radio - Hi-Ha-Hilarius
De beste 1 april grappen in de Nederlandse geschiedenis
NH Radio - Hi-Ha-HilariusDe beste 1 april grappen in de Nederlandse geschiedenis
Plaats: zandvoort
Deel dit artikel

Een fragment van Hi-Ha-Hilarius

Elke maandag tot en met donderdag gaat Sjoerd Hilarius op zoek naar de meest spraakmakende, lachwekkende verhalen en maakt daar prachtige reportages van. Hi-Ha-Hilarius is een vaste rubriek van Spitstijd met Aart en Barbara.

Meer van Hi-Ha-Hilarius