Die 70’s Show
Nu op NH Radio:
Die 70’s Show

Versproducten prijzen zichzelf af als de houdbaarheidsdatum in zicht komt

22 mei 2019 • De Peiling

In de strijd tegen voedselverspilling experimenteert de Albert Heijn in Zandvoort met dynamische kortingen. Hoe dichter een vers product tegen de uiterste houdbaarheidsdatum aanloopt, hoe hoger de korting. “Supermarkten gooien elke dag zestig miljoen kilo producten weg”, zegt Anita Scholte, hoofd Duurzaamheid van Albert Heijn. “Dat vinden we te veel.”


60 procent korting

De korting loopt op tot zestig procent van de oorspronkelijke verkoopprijs, wat betekent dat je het product een dag voor het verstrijken van de houdbaarheidsdatum voor minder dan de helft kan meenemen. “Een mooie korting voor de klant – die het product hopelijk meeneemt – en wij hoeven aan het eind van de dag geen eten meer weg te gooien”, aldus Scholte.

Korting-stickers

Tot nog toe is de Zandvoortse supermarkt de enige die met dynamische kortingen werkt, al maken veel supermarktketens al veel langer gebruik van korting-stickers. Die stickers worden op producten geplakt die tegen de uiterste houdbaarheidsdatum lopen, in de hoop daarmee de consument te verleiden het product alsnog mee te nemen. Dit nieuwe systeem prijst producten waar de houdbaarheidsdatum bijna van verstreken is automatisch af.

Wat koop jij liever?

Ga jij in het versschap altijd op zoek naar de producten met de langste houdbaarheidsdatum als je boodschappen doet of ben je te verleiden met flinke korting op minder lang houdbare producten? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling