June tot Twaalf
Nu op NH Radio:
June tot Twaalf

T/m maart 2021 – Tentoonstelling in Museum JAN

22 november 2020 • De Agenda

Van 30 oktober 2020 tot 21 maart 2021 presenteert Museum JAN de tentoonstelling Het surrealistische theater – De magische wereld van Hans Kanters. De surrealistische kunstenaar Hans Kanters verwondert het publiek met zijn droomlandschappen vol fantastische wezens, die met grote precisie en vakmanschap zijn geschilderd. De tentoonstelling geeft een uitgebreid overzicht van het unieke oeuvre van Hans Kanters.

Droomlandschappen, visioenen, waanideeën; allemaal scènes die moeilijk te geloven zijn, hoewel ze toch geloofwaardig zijn. Dat komt omdat je ze met eigen ogen ziet. Een tafel die door de lucht vliegt, een ei dat zijn tong uitsteekt, een rups met de billen van een vrouw. Het is een werkelijk magische wereld die Hans Kanters aan zijn publiek presenteert. Storend, mysterieus, humoristisch en erotisch. Niets in Kanters’ kunst is wat het lijkt. De metamorfose is eindeloos. Mensen worden dieren, dieren worden objecten en objecten worden weer mensen. Alles is mogelijk en alles mag. Dit alles volgens het motto van de schilder: “de kunstenaar viert de vrijheid”.

De tentoonstelling op Museum JAN in Amstelveen is de eerste grote overzichtstentoonstelling die gewijd is aan het werk van Hans Kanters. Door zijn onconventionele stijl is hij tot nu toe vooral opgemerkt door particuliere verzamelaars. Museumoprichter Jan van der Togt was een fervent verzamelaar van Kanters’ werken en begon begin jaren negentig met het in opdracht geven van werken. Met meer dan vijftig schilderijen en een selectie van tekeningen en sculpturen, van de jaren zeventig tot nu, biedt Het surrealistische Theater – De magische wereld van Hans Kanters een uitgebreid overzicht van een zowel fascinerend als raadselachtig oeuvre. De ongebreidelde verbeelding van Hans Kanters moedigt ons, de kijkers, aan om op dezelfde manier te fantaseren.

Zelf nog een leuke uittip? Zin in een uitstapje dit weekend? Bel tijdens de uitzending naar 088-8505152, spreek een voicemail in op 088-8505707 of mail [email protected].

NH Radio - De Agenda
Mieke Gorter over tentoonstelling in Museum Jan
NH Radio - De AgendaMieke Gorter over tentoonstelling in Museum Jan
Te gast: Mieke Gorter
Deel dit artikel

Een fragment van De Agenda

Zin in een uitstapje dit weekend? Heb je zelf een uittip? Bel tijdens de uitzending naar 088-8505152, of spreek de voicemail in op 088-8505707. Contact: [email protected].

Meer van De Agenda