De Agenda
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

T/m 10 april twee tentoonstellingen in Galerie Caroline O’Breen

21 februari 2021 • De Agenda

Anastasia Samoylova’s tweede expositie bij Galerie Caroline O’Breen is getiteld ‘Coming Waters’. Deze selectie van elegante maar verontrustende foto’s, gemaakt in Zuid-Florida, verwijst naar de kwetsbaarheid van een plek die de zeer reële maar vreemde effecten van klimaatverandering ervaart. Historisch gezien was deze regio moerasland en mangroven. Een eeuw van intensieve stedelijke ontwikkeling maakte het tot een toeristisch paradijs. Maar nu eist de natuur het langzaam weer op. De zeespiegel stijgt. Het beperkte zoete water wordt zout. Stormen met grotere intensiteit brengen hun schade toe. Het is een overgangstijd die misschien onomkeerbaar is, maar het leven gaat door met zijn mix van ontkenning, berusting, realisme en fantasie.

De titel van de tentoonstelling komt uit het essay  van David Campany gepubliceerd in The New Yorker magazine en in het Samoylova’s boek FloodZone (Steidl,  2019). 

Matthieu Litt verkent voor zijn project Oasis een terrein dat ‘Ry-Ponet’ wordt genoemd, genoemd naar de kleine rivier die daar stroomt. Het is gelegen in het grootstedelijk gebied van de Belgische stad Luik en beslaat een oppervlakte van 350 hectare, vijf kilometer van het historische stadscentrum. Het is een ongepland landschapspark met heuvels en een onverwacht grote biodiversiteit. In de tijd van globalisering is de groene long een symbool van verzet, een plek om te ademen, een ontsnapping aan het stadslawaai en vervuiling, een schuilplaats voor mens en dier.

Met Oasis werd Matthieu genomineerd voor de Somfy Photography Award 2020, voor wie hij de serie in opdracht heeft gemaakt. Het Nederlands Fotomuseum exposeerde de serie in de groepstentoonstelling Gimme Shelter  (najaar 2020). 

Beide tentoonstellingen zijn van 25 februari t/m 10 april te zien. De tentoonstelling is open voor één bezoeker per dag, hiervoor dient een afspraak gemaakt te worden via [email protected]

Zelf nog een leuke uittip? Zin in een uitstapje dit weekend? Bel tijdens de uitzending naar 088-8505152, spreek een voicemail in op 088-8505707 of mail [email protected].

Deel dit artikel

Een fragment van De Agenda

Zin in een uitstapje dit weekend? Heb je zelf een uittip? Bel tijdens de uitzending naar 088-8505152, of spreek de voicemail in op 088-8505707. Contact: [email protected].

Meer van De Agenda