NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

Sumo zal ook Nederland gaan veroveren

4 juli 2019 • Hi-Ha-Hilarius

Het is één van de oudste sporten van de wereld: Sumo! Deze traditionele Japanse worstelsport begint steeds populairder te worden. Wedstrijden worden via diverse kanalen live uitgezonden en trekken miljoenen kijkers. Ook in Nederland lijkt de sport voet aan de grond te krijgen. Sumo bevat vele rituele elementen die stammen uit de godsdienst Shinto. De sport is onlosmakelijk verbonden met het Japanse keizershuis, de keizer is immers het hoofd van Shinto.

Er zijn twee manieren om een partij sumoworstelen te winnen:

  • De tegenstander raakt binnen de cirkel de grond met een ander deel van zijn lichaam dan zijn voetzolen. Ook het haar geldt hierbij als lichaamsdeel.

  • De tegenstander raakt de grond buiten de cirkel.

Het doel is dus om ervoor te zorgen dat de tegenstander zich niet binnen de cirkel op zijn voeten kan handhaven. Maar er is nog véél meer wat deze sport zo interessant maakt. Je zou het niet verwachten maar Nederlands bekendste boswachter Arjan Postma is groot Sumo-fan.

Deel dit artikel

Een fragment van Hi-Ha-Hilarius

Elke maandag tot en met donderdag gaat Sjoerd Hilarius op zoek naar de meest spraakmakende, lachwekkende verhalen en maakt daar prachtige reportages van. Hi-Ha-Hilarius is een vaste rubriek van Spitstijd met Aart en Barbara.

Meer van Hi-Ha-Hilarius