De Ochtendshow
Nu op NH Radio:
De Ochtendshow

Sta jij ingeschreven als donor?

18 juni 2020 • June tot Twaalf

De nieuwe donorwet zou per 1 juli in werking treden, maar vanwege de coronacrisis is dit uitgesteld tot 1 september 2020. Na 1 september krijgen de mensen zonder keuze nog twee keer een brief thuis gestuurd, als ze dan nog niet reageren worden ze automatisch donor en krijgen daar een schriftelijke bevestiging van thuis gestuurd. Dan staat iemand geregistreerd als geen bezwaar voor donatie. 

Fred Ultee is transplantatiecoördinator bij het AMC en te gast bij June tot Twaalf: “Als transplantatiecoördinator ga ik in gesprek met de familieleden van de persoon die overleden is of bijna gaat overlijden, om te vertellen wat orgaandonatie inhoudt en vragen te beantwoorden. Ik word dan gebeld door de arts van de Intensive Care. De arts van de Intensive Care bespreekt de donatie met de familie en legt uit wat de wens van de overledene is en bespreekt de opties als iemand met geen bezwaar staat geregistreerd. Op dit moment heeft 50% van de Nederlanders hun keuze doorgegeven in het donorregister. De helft van de mensen heeft dus geen keuze gemaakt, en laat deze over aan de familie.

“Het is lastig en mooi tegelijkertijd om het gesprek aan te gaan. Vaak komen er veel emoties bij kijken. Sommige mensen vinden het lastig om het hart te laten transplanteren, een ander vindt dat juist een mooi idee. Alsof iemand doorleeft in een ander. Het is voor de familie gemakkelijker om de keuze van de overledene te accepteren als die persoon zelf een keuze heeft gemaakt. Dan kunnen ze denken ‘zo had ‘ie het gewild’.” 

“Ik merk wel eens dat mensen bang zijn dat de overledene er niet meer mooi uitziet na de transplantatie, maar we doen ons uiterste best om de persoon zo netjes mogelijk op te baren. Dat lukt eigenlijk in alle gevallen.”

Niet van alle mensen die aangeven donor te willen zijn worden de organen gebruikt. In de meeste gevallen is er namelijk geen orgaandonatie mogelijk, dat gebeurt alleen in specifieke gevallen. Zo moet een persoon echt op de Intensive Care van een ziekenhuis liggen om een orgaan te kunnen afstaan. Naast orgaandonatie bestaat ook weefseldonatie, dat is bijvoorbeeld het afstaan van de hartkleppen, de huid, botweefsel en oogweefsel. De weefseldonatie komt vaker voor omdat dit ook vanaf de gewone verpleegafdeling geregeld kan worden, of zelfs thuis. Dan komt de huisarts langs die ervoor zorgt dat de overledene naar een mortuarium wordt gebracht waar de donatie plaatsvindt. Vervolgens wordt de persoon weer netjes naar de plek teruggebracht waar de overledene opgebaard zal worden. 

“Ik vind het allerbelangrijkste dat mensen er over nadenken. Of ze nou wel of niet donor worden vind ik niet het allerbelangrijkste, ik wil graag dat er over wordt nagedacht zodat mensen weten wat hen te wachten kan staan. En ook om het feit dat als zij zelf geen keuze maken, de familie dat moet doen. Ik vind het goed dat met de komst van de nieuwe donorwet mensen worden verplicht om over het onderwerp na te denken.”

Te gast: Fred Ultee
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf