Muziek voor volwassenen
Nu op NH Radio:
Muziek voor volwassenen

Spritsen maken met Rutger Bakt!

7 mei 2020 • June tot Twaalf

Ondanks de afstand tussen June en Rutger, bakte Rutger heerlijke spritsen. Volgens klassiek Utrechts recept, zijn favoriete! Kijk de video om te zien hoe Rutger die bakt. Hieronder vind je het recept om het zelf te proberen!

  • Voor het spritsendeeg:
  • 200 gr boter, op kamertemperatuur
  • 125 gr witte basterdsuiker 
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • ½ ei, op kamertemperatuur, losgeklopt
  • 150 gr Zeeuwse bloem
  • 100 gr bloem

 

  • Bereiding: 
  • Verwarm de oven voor op 170 °C en bekleed een bakplaat met een siliconen bakmatje of met bakpapier.

Meng de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en zout op het werkblad tot een luchtige en romige massa door het met een hand te wrijven. Gebruik je andere hand om met een deegkrabber het mengsel bij elkaar te schrapen. Het mengsel zal lichter van kleur worden naarmate het luchtiger wordt. Voeg het ei toe en wrijf dit erdoor.

Voeg de beide soorten bloem toe en wrijf tot een glad deeg. Tijdens het wrijven zie je dat het deeg witter en luchtiger wordt! Doe het deeg in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 1 centimeter doorsnede. Spuit op de bakplaat zigzaggend lange stroken spritsdeeg van 4-5 centimeter breed. Houd tussen de verschillende stroken voldoende afstand. Het spuiten van de sprits vergt veel kracht, het helpt als je de spuitzak halverwege aandraait, zo hoef je minder kracht te zetten.

Bak de spritsen in 23-28 minuten licht goudbruin en gaar. Snijd de spritsen direct uit de oven in stukken van 4-5 centimeter en laat ze afkoelen op een rooster.

Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf