NH Radio Muziekmix
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

Smishing: doorn in het oog van teamleider Cybercrime Noord-Holland

29 oktober 2019 • June tot Twaalf

 Nep- incassobureaus, banken en bedrijven zijn een doorn in het oog van Fred Ootes, teamleider van het Cybercrimeteam Noord-Holland. “Criminelen sturen een sms-bericht met daarin een link die naar de website van een bank of postorderbedrijf zou moeten leiden. In werkelijkheid is dit een namaakwebsite die niet van echt te onderscheiden is. Je wordt misleid en voor je het weet is er zo een paar honderd euro van je bankrekening af.”

Smishing is een groeiend probleem. Als je te maken hebt met smishing moet je gewoon rustig blijven zegt Fred. “De link is waarschijnlijk de volgende dag toch al verlopen. Log in ieder geval even in bij je eigen bank. Dan kom je er al snel genoeg achter dat er niets aan de hand is. Stuur het bericht wel altijd even door, dan kan jouw bank de link offline halen zodat niemand anders gevaar loopt.” Er zijn geen exacte cijfers van de schade door smishing bekend, maar het loopt zeker op tot in de miljoenen euro’s.

NH Radio - June tot Twaalf
Fred Ootes over Smishing
NH Radio - June tot TwaalfFred Ootes over Smishing
Plaats: Alkmaar, Amsterdam
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf