June Tot Twaalf
Nu op NH Radio:
June Tot Twaalf

Rutger Bakt viert de 100 beste recepten!

7 september 2020 • June tot Twaalf

Met honderdduizenden bezoekers op zijn blog en met zijn negende boek op de plank heeft Rutger van den Broek zich bewezen als échte bakker. Van flammkuchen tot brownies; Rutger bakt het allemaal! In zijn nieuwe boek “Rutger Bakt de 100 allerbeste recepten” laat hij opnieuw zien dat bakken niet moeilijk is en dat er voor elke gelegenheid de perfecte lekkernij is.

Rutger: “Na mijn deelname aan Heel Holland Bakt ging ik alleen maar meer bakken. Ik werkte ook in het ziekenhuis, maar door alle leuke bakdingen werd dat geleidelijk aan minder. Een jaar of vier combineerde ik het bakken en verplegen, maar ik ben blij dat ik nu volledig aan de bak kan.”
 
June, Tije en Milou probeerden ook allemaal een recept uit het boek uit. June ging voor de stroopkoeken, Tije voor de kokosbollen en Milou maakte de appel-kruimel plaatcake. Rutger beoordeelde de baksels met een respectievelijke 8.7 voor June een 9.5 voor Tije en een 7 voor Milou. Uiteraard bakte Rutger zelf ook mee! Een carrotcake, waarvan hij het recept ook graag deelt:
 

Voor het beslag

  • 175 ml zonnebloemolie
  • 275 gr lichtbruine basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 3 eieren
  • 200 gr bloem
  • 5 tl bakpoeder
  • 1 el speculaaskruiden
  • 300 gr wortel, schoongemaakt en grof geraspt
  • 100 gr donkere rozijnen
  • 75 gr walnoten, in stukjes gebroken

Voor het roomkaasglazuur

  • 125 gr roomkaas, op kamertemperatuur
  • 50 gr boter, op kamertemperatuur
  • 100 gr poedersuiker

Verder nodig

  • boter, om in te vetten
  • 30 gr walnoten, in stukjes gebroken
Wortel door een taart klinkt misschien gek, maar het is onwijs lekker. De geraspte wortel zorgt namelijk voor een heerlijke smeuïge carrot cake. De worteltjestaart bevat onder andere rozijnen en walnoten en het frisse roomkaasglazuur maakt deze worteltaart helemaal af! Je kunt deze simpele carrot cake maken in een ronde springvorm van 24 centimeter, maar je kunt ‘m ook bakken in een hoge vierkante vorm van 20-22 centimeter, zodat je er mooie vierkante stukken van kunt snijden. Je maakt met dit recept carrot cake voor 10-12 personen.  

Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een ronde springvorm van 24 centimeter doorsnede in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Doe de zonnebloemolie, lichtbruine basterdsuiker, het zout en de sinaasappelrasp in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) ongeveer 3 minuten. Doe de eieren erbij en mix alles nog kort door. Doe de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden bij het beslag en roer deze erdoor. Meng tot slot de geraspte wortel, rozijnen en gebroken walnoten door het beslag.

Schep alles in de bakvorm en bak de worteltjestaart gaar in 55 tot 65 minuten. Test of de taart gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Zit er geen beslag meer aan de prikker, dan is de taart gaat. Laat de taart afkoelen in de vorm.

Doe alle ingrediënten voor het roomkaasglazuur in een kom en mix dit enkele minuten tot een romig glazuur met een handmixer met gardes. Bestrijk de afgekoelde taart met het glazuur en bestrooi dit met de extra gebroken walnoten. 
 
Het nieuwe boek van Rutger ligt nu in de winkel!
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf