June Tot Twaalf
Nu op NH Radio:
June Tot Twaalf

Prinsjesdag Peiling: ‘Bijna iedereen gaat er een beetje op vooruit’ Geloof jij dat?

15 september 2020 • De Peiling

Het kabinet voorspelt op deze Prinsjesdag dat vrijwel iedereen er volgend jaar iets op vooruit gaat. De koopkracht stijgt. Geloof jij dat of ben je bang dat je de gevolgen van de coronacrisis duidelijk in je portemonnee gaat voelen?

Koopkrachtstijging
Uit de al voor Prinsjesdag gelekte stukken blijkt dat de voorspelling is dat vooral mensen met een baan en een middeninkomen van de koopkrachtstijging profiteren. Zij krijgen er 1,2 procent bij. Van uitkeringsgerechtigden stijgt de koopkracht met 0,5 procent. Gepensioneerden hebben 0,4 procent meer.

Nog niet bezuinigen
De coronacrisis heeft de overheid al miljarden gekost. Sinds de Tweede Wereldoorlog was er nog nooit zo’n groot tekort op de begroting. Ook de staatsschuld schiet omhoog. Toch is het kabinet niet van plan te bezuinigen nu we nog midden in de crisis zitten. Fors bezuinigen pakte bij de kredietcrisis nadelig uit op de toen toch al kwakkelende economie. Bezuinigen wordt een taak voor een volgend kabinet.

Belastingaanpassing
Dat de koopkracht volgend jaar stijgt komt onder andere door een aanpassing in de belastingen. De arbeidskorting voor werkenden wordt verhoogd en het belastingtarief in de eerste schijf ietsje wordt verlaagd.

Kloppen de cijfers wel?
Koopkrachtvoorspellingen komen niet altijd uit en zijn soms te rooskleurig. Zo wijst ouderenorganisatie ANBO er op dat ze vrezen dat we volgend jaar waarschijnlijk meer gemeentebelasting moeten betalen door de forse stijging van de WOZ-waarde van woningen. “Dat is dramatisch voor de koopkrachtontwikkeling van ouderen met een koophuis”, zegt Liane den Haan van de ANBO tegen NH Nieuws.

Huizen bouwen
Drie weken geleden vroegen we in De Peiling wat volgens jullie het belangrijkste thema zou moeten worden op Prinsjesdag. De woningnood werd veel genoemd. Ook in Den Haag begint door te dringen dat het niet goed gaat op de woningmarkt. Het kabinet trekt samen met gemeenten en provincies ruim 620 miljoen euro uit om snel de bouw van 51.000 woningen mogelijk te maken.

Wat denk jij?
Denk jij dat jouw koopkracht volgend jaar iets gaat stijgen of ben je bang dat je de gevolgen van de coronacrisis duidelijk in je portemonnee gaat voelen?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling