NH Radio Podcast: Waarheen, waarvoor

Het programma van uitvaartverzorger Koop Geersing over leven en dood, gebracht met een glimlach. Met ruimte voor een persoonlijk verhaal van een studiogast over de passies en uitdagingen in het leven en welke muziek zij of hij op de eigen uitvaart wil draaien.

Beluister de recentste aflevering

Waarheen, Waarvoor – Bianca de Kruijf | NH Radio
Waarheen, Waarvoor – Bianca de Kruijf | NH Radio

Alle 96 afleveringen van Waarheen, waarvoor - pagina 2

Waarheen, Waarvoor - Gijs van der Sanden | NH Radio
Waarheen, Waarvoor - Gijs van der Sanden | NH Radio

Waarheen, Waarvoor – Gijs van der Sanden | NH Radio

18 april 2021

Gast: Gijs van der Sanden, journalist en schrijver voor uiteenlopende kranten en tijdschriften, o.a. voor Het Parool, NRC Handelsblad en Trouw. Daarnaast is hij docent schrijfvakken op de Hogeschool van Amsterdam. Gijs schreef het boek - zijn debuut -  'De dingen die je vergeet - rouwen voor beginners' - dat in januari van dit jaar uitkwam bij uitgeverij Ambo Anthos. Over waarom rouwen voor hem - en voor zoveel anderen - zo'n ingewikkelde en ongemakkelijke aangelegenheid was. Rouw wordt volgens hem vaak óf erg weeïg óf erg wetenschappelijk óf erg zelfhulperig benaderd. Gijs van der Sanden wilde een ander verhaal over rouw de wereld insturen. Op een persoonlijk niveau is hij erachter gekomen hoe 'goed' hij was in het niet voelen van de pijn en het verdriet van de dood van zijn ouders.

Waarheen, Waarvoor - Yvonne Lankhaar | NH Radio
Waarheen, Waarvoor - Yvonne Lankhaar | NH Radio

Waarheen, Waarvoor – Yvonne Lankhaar | NH Radio

11 april 2021

Gast: Yvonne Lankhaar, 34 jaar, psycholoog en tevens ervaringsdeskundige op het gebied van chronische pijn. 2010 begon voor Yvonne als een normaal jaar, ze was een sportieve jonge meid en ze stond veel en graag op het voetbalveld. Yvonne  studeerde psychologie en had een partner waarmee ze graag de wereld over reisde. Tot ze een verkeerde behandeling kreeg van een manueel therapeut en van de ene op de andere dag rug patiënt was en er geen dag meer was zonder pijn. In een notendop: er volgden jaren met veel verschillende behandelingen. Het mocht niet baten, na jaren vechten tegen de pijn werd zij 100% afgekeurd voor haar werk. Yvonne had inmiddels al afscheid genomen van het voetbalveld en zag nu ook haar ambities als psycholoog als sneeuw voor de zon verdwijnen. In deze aflevering praten we over hoe Yvonne op een dood spoor terecht kwam maar van daaruit toch weer een mooie nieuwe weg in kon slaan en hoe zij ontdekte hoe belangrijk een zinvolle invulling van je leven is. 

Waarheen, Waarvoor - Christel Don & Mirapi Obermayer | NH Radio
Waarheen, Waarvoor - Christel Don & Mirapi Obermayer | NH Radio

Waarheen, Waarvoor – Christel Don & Mirapi Obermayer | NH Radio

5 april 2021

Gasten: Christel Don, journalist en schrijver van het boek 'Afstandsmoeders, over vrouwen die gedwongen hun kind afstonden in de periode 1956-1984', uitgegeven bij Thomas Rap, en multidisciplinair kunstenares: schrijfster, dichteres en afstandsmoeder Merapi Obermayer. Zij beviel van een dochter op 22 juli 1968. Ze moest het afstaan. In het boek vertelt zij haar verhaal en zij zegt: 'deze doofpot moet open.' En dat is-ie. Aankomende zomer worden de resultaten verwacht van een grootschalig overheidsonderzoek naar de gang van zaken rond afstand en adoptie in Nederland destijds.

Waarheen, Waarvoor - Dessie Lividikou | NH Radio
Waarheen, Waarvoor - Dessie Lividikou | NH Radio

Waarheen, Waarvoor – Dessie Lividikou | NH Radio

28 maart 2021

Gast: Dessie Lividikou. Haar zoon Sam werd geboren met een ernstige bindweefselaandoening en zou volgens de statistieken niet ouder worden dan 2 jaar, maar hij mocht - tegen alle verwachtingen in - dit jaar drie kaarsjes uitblazen. Dessie schreef er een boek over: ‘Een magisch getal’, uitgegeven bij Uitgeverij Spectrum, waarin ze de onzekere medische achtbaan beschrijft waarin zij met haar gezin is terechtgekomen. Met moeilijke vragen over leven en dood, verdriet, angst en onzekerheid. Maar ook over hoop, liefde en geluk. In haar boek schrijft Dessie aan Sam: 'Dank je wel voor al het moois dat jij in mijn leven gebracht hebt en alle wijze levenslessen die je mij hebt meegegeven.'

Waarheen, Waarvoor - Brenda van Osch | NH Radio
Waarheen, Waarvoor - Brenda van Osch | NH Radio

Waarheen, Waarvoor – Brenda van Osch | NH Radio

21 maart 2021

Gast: Brenda van Osch, freelance journalist voor FD Persoonlijk, Psychologie Magazine en Flow Magazine. Zij schrijft vooral persoonlijke interviews en heeft een wekelijkse column. Brenda is moeder van Eva, te vroeg geboren, en twee zoons. Over Eva en de dilemma’s rond het behandelen van te vroeg geboren baby’s schreef zij 'Het onvoltooide kind', op zoek naar de grenzen van pril leven, uitgegeven door uitgeverij Balans. Dit doet ze vanuit zowel het perspectief van een journalist als van een ouder. Haar dochter Eva heeft Brenda van Osch als mens sterker gemaakt en ook milder.

Waarheen, Waarvoor - Marrit van Exel | NH Radio
Waarheen, Waarvoor - Marrit van Exel | NH Radio

Waarheen, Waarvoor – Marrit van Exel | NH Radio

14 maart 2021

Gast: Marrit van Exel. Zij weet weet hoe het is om tegenslag te hebben in het leven, dat je knock-out kan slaan. Dat je niet meer weet wat voor of achter is. Als weduwe en moeder van 4 kinderen, waarvan 3 nog levend weet zij ook hoe je na verlies weer je zelfvertrouwen, zelfregie en veerkracht kan vinden om op te krabbelen en een zinvolle invulling aan het leven te blijven geven. Ook hoe je van rouwen weer naar leven kan gaan. Zelfs hoe je naast rouwen ook kan leven. Marrit pleit voor rouwverlof en schreef het boek 'Survivalgids voor Weduwen'.