NH Radio Podcast: Waarheen, waarvoor

Het programma van uitvaartverzorger Koop Geersing over leven en dood, gebracht met een glimlach. Met ruimte voor een persoonlijk verhaal van een studiogast over de passies en uitdagingen in het leven en welke muziek zij of hij op de eigen uitvaart wil draaien.

Beluister de recentste aflevering

Waarheen, Waarvoor – Bianca de Kruijf | NH Radio
Waarheen, Waarvoor – Bianca de Kruijf | NH Radio

Alle 96 afleveringen van Waarheen, waarvoor - pagina 1

Waarheen, Waarvoor - Brian de Hond | NH Radio
Waarheen, Waarvoor - Brian de Hond | NH Radio

Waarheen, Waarvoor – Brian de Hond | NH Radio

30 mei 2021

Gast: Brian de Hond. Zijn missie is om zoveel mogelijk uitbehandelde ouders te helpen iets blijvends na te laten voor hun (jonge) kinderen. Samen met zijn broer Michel is hij mede-oprichter van ‘Stichting Komma’; een stichting die uitbehandelde ouders van jonge kinderen kosteloos helpt een blijvende herinnering na te laten in de vorm van een videoportret. De Stichting bestaat op het moment van dit gesprek al bijna een half jaar en er zijn al meer dan 130 ouders geportretteerd.

Waarheen, Waarvoor - Dominique Prins-König | NH Radio
Waarheen, Waarvoor - Dominique Prins-König | NH Radio

Waarheen, Waarvoor – Dominique Prins-König | NH Radio

23 mei 2021

Gast: Dominique Prins-König, 52 jaar, journalist en auteur van drie boeken, waaronder ‘De ongemakkelijke lessen van Mrs. P.: Parkinson op je 49e, een openhartig verslag’ (uitgeverij Elmar). Dominique schreef honderden artikelen over onder andere gezondheid, voeding, opvoeding, relaties en psychologie. Als freelancejournalist werkt(e) zij onder meer voor Algemeen Dagblad, De Persgroep, Vriendin, Santé, Libelle en Wij Jonge Ouders. In oktober 2009 verschijnt haar eerste boek en een jaar later haar tweede. In 2018 hoort Dominique dat haar fysieke klachten worden veroorzaakt door de ziekte van Parkinson. En dat is een donderslag bij heldere hemel. Zij moet heel langzaam steeds meer loslaten en rouwen om wat niet meer kan. Maar ze is ook heel sterk: ze weet dat het leven moeilijker wordt, dat ze geen idee heeft hoe de ziekte zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Maar Dominique durft erop te vertrouwen dat ze ook die situaties zal aankunnen op het moment dat ze zich aandienen.

Waarheen, Waarvoor - Jacqueline Cino | NH Radio
Waarheen, Waarvoor - Jacqueline Cino | NH Radio

Waarheen, Waarvoor – Jacqueline Cino | NH Radio

16 mei 2021

Gast: Jacqueline Cino. Als haar man Martin op 55-jarige leeftijd overlijdt en zij wordt geconfronteerd met de vergankelijkheid van het leven gooit zij het roer om. Drieëntwintig jaar heeft zij dan gewerkt als fiscaal jurist. Jacqueline neemt afscheid van de drie belangrijke peilers in het leven: haar levenspartner (ongewild), haar baan (eigen keuze) en haar huis. Ze volgt haar hart en door yoga gaat ze stukje bij beetje begrijpen en accepteren wat er is gebeurd. Haar heldere geest helpt daarbij. Jacqueline is nu werkzaam als coach en yoga-docent en ze is verenigingsmanager. Yoga houdt haar op de been. In haar vrije tijd is ze vaak te vinden in de moestuin. Op www.rouwenmetyoga.nl vind je meer informatie.

Waarheen, Waarvoor - Hanneke van de Plassche | NH Radio
Waarheen, Waarvoor - Hanneke van de Plassche | NH Radio

Waarheen, Waarvoor – Hanneke van de Plassche | NH Radio

8 mei 2021

Gast: Hanneke van de Plassche; zij maakte in 2013 de overstap naar werken binnen de uitvaart. Het zaadje voor het werk dat zij nu doet is geplant toen zij in de sloppenwijken van Kaapstad werkte. Hanneke zag daar (bijna dagelijks) de dood voorbijkomen. Als iemand daar overleed begon de volgende dag met dansen en zingen. Het leven werd gevierd en iemand werd in het licht gezet, in plaats van in stilte achter gesloten deuren naar zijn laatste rustplaats gebracht, zoals zij in Nederland gewend was. Het plantje is pas echt gaan bloeien toen Hanneke zich als vrijwilliger is gaan inzetten voor een kinderhospice. De openheid van de Zuid-Afrikanen zag zij terug in kinderen. Hanneke gelooft in openheid, geen gesloten deuren. Hoe pijnlijk de dood ook is. Hanneke schreef het boekje 'Rouwe Kost', dat verscheen bij uitgeverij Lannoo. Het is een handreiking bij overlijden en rouw. 

waarheen, Waarvoor - Annemieke Straver | NH Radio
waarheen, Waarvoor - Annemieke Straver | NH Radio

waarheen, Waarvoor – Annemieke Straver | NH Radio

2 mei 2021

Gast: Annemieke Straver. Zij verloor haar echtgenote Ineke aan de slopende spierziekte ALS. Amyotrofische Laterale Sclerose. Jaarlijks krijgen 500 mensen in Nederland de diagnose. Een doodvonnis, want een behandeling is er nog niet. De gemiddelde levensverwachting na de eerste klachten is 3 tot 5 jaar. ALS-patiënten hebben dus geen tijd te verliezen. Annemieke doet nu mee aan de nieuwe campagne van Stichting ALS Nederland. Ineke wilde graag op posters in bushokjes hangen en nu kan zij dat voorzetten en de cirkel rond maken. Op haar onderarm staat getatoeëerd: ‘Celebrate life’.

Waarheen, Waarvoor - Manu Keirse | NH Radio
Waarheen, Waarvoor - Manu Keirse | NH Radio

Waarheen, Waarvoor – Manu Keirse | NH Radio

25 april 2021

Gast: Prof. dr. Manu Keirse, emeritus hoogleraar aan de faculteit geneeskunde van de Katholieke Universiteit Leuven. Hij is klinisch psycholoog en doctor in de geneeskunde. In België en Nederland is hij vooral bekend vanwege zijn expertise rondom verlies en verdriet. Zijn eerste boek 'Helpen bij verlies en verdriet. Een gids voor het gezin en de hulpverlener' (uitgegeven bij Lannoo in 1995) werd een bestseller. Vorig jaar verscheen een volledig herziene editie onder dezelfde titel. Manu Keirse zegt over rouw: 'Het is het proces van omgaan met verdriet dat je moet doorleven. Alles wat je dierbaar is en wat je kunt verliezen, brengt een rouwproces op gang.