Plaats: Haarlem

Vechten op het ijs in de horrorwinter van 1572

Foto: Beeldbank Noord-Hollands Archief Haarlem

Het was ijzig koud, de wind beukte onophoudelijk over de vlakte en schepen vroren vast in het Spaarne. De winter van 1572 kan met recht een horrorwinter worden genoemd. En juist onder die barre omstandigheden probeerden de Spaanse troepen het verzet in Haarlem te breken. Dankzij de noeste arbeid van Barbara Kooij kunnen we nu lezen wat die Spanjaarden daar zelf van vonden.

Speurend in Spaanse archieven vond ze meer dan 100 brieven en verslagen van de Spanjaarden die erbij waren. Al die brieven zijn nu vertaald en gebundeld in het boek Spaanse ooggetuigen over het Beleg van Haarlem. Het boek leest als een roman, vol gruwelijke ervaringen, verschrikkingen en gevechten op het ijs.

De ervaren vechtersbaas Julian Romero schrijft bijvoorbeeld: ‘In deze strijd heb ik drie broers verloren, ik verloor een arm, een been enzovoorts een oog en een oor, en verder is mijn persoon zo uitgeput van alle verwondingen dat ik hier erg aan lijd.’ Nou, miserabeler kan eigenlijk niet…Toch bleef deze geboren strijder doorgaan, want vechten was zijn leven.

De weg die de brieven destijds af moesten leggen was eindeloos lang. Het postsysteem ging via koeriers die te paard door België en Frankrijk naar Madrid reden. Maar makkelijk ging dit niet. “Het wegennet was meer dan verschrikkelijk”, vertelt Barbara. “En de koeriers werden regelmatig overvallen. Het is eigenlijk een wonder dat er nog zoveel brieven bewaard zijn gebleven.” De brieven die wél bewaard zijn gebleven heeft Barbara gebruikt voor haar nieuwe boek.

Benieuwd naar de verhalen? Luister hier het hele interview terug: