NH Radio Muziekmix
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

Pas op met online bestellen!

26 november 2020 • June tot Twaalf

Het aantal aangiften van online fraude blijft maar stijgen. Nooit eerder waren er zoveel oplichtingszaken met webwinkels. Met Black Friday, Sinterklaas en Kerst voor de deur zullen meer mensen slachtoffer worden van oplichting via sms of internet. Gijs van der Linden, teamleider bij het landelijk meldpunt internetoplichting, legt uit hoe de oplichters te werk gaan. 

“We verwachten een verdubbeling van het aantal aangiften dit jaar. Sommige webwinkels worden in september en oktober al opgericht speciaal voor de decemberperiode. Daarnaast zijn er ook imitatie websites die zich voordoen als de gevestigde grote verkopers. Zo’n site lijkt net echt, maar vaak is het webadres dan net even anders. Fraudeurs gebruiken voornamelijk producten met een hogere waarde om mensen in verleiding te brengen een koopje te doen.”

Tips om te voorkomen dat je opgelicht wordt:

  • Je hoeft vrijwel nooit geld over te maken naar een bankrekeningnummer. Dit gebeurd altijd via Ideal of een creditcard
  • Kijk of je de website kent die je gebruikt. Ga goed na of de website betrouwbaar is.
  • Zijn er andere betaalmogelijkheden? Betaal dan met PayPal, afterpay of creditcard. Dan zijn je aankopen verzekerd, betaal je pas achteraf of kan je je geld terugkrijgen. 
  • Gebruik je gezond verstand. 

Luister hieronder het volledige gesprek terug.

NH Radio - June tot Twaalf
Gijs van der Linde over online fraude
NH Radio - June tot TwaalfGijs van der Linde over online fraude
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf