De Peiling
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

Onderdeel van een samengesteld gezin? Blijf communiceren!

27 augustus 2020 • June tot Twaalf

Een nieuwe gast die op regelmatige basis bij June tot Twaalf zal aanschuiven: Nynke Nijman! Ze is schrijfster van ”De Relatie APK”, seksuologe, psycholoog én relatietherapeut. Ze is expert op het gebied van seks & relaties en het eerste onderwerp dat wij met haar bespreken is ‘Het Samengesteld Gezin’. 

‘Communicatie is vooral bij dit onderwerp cruciaal. Je moet continu de balans zoeken: wat heb jíj nodig en wat is nodig voor het groter geheel? Waarin moet je afstemmen op de behoefte van je kinderen, de behoefte van een ex-partner, je eigen kinderen of de nieuwe partner. Deze balans is belangrijk om een samengesteld gezin te laten slagen’.

‘Je komt er vaak achteraf pas achter dat je misschien aan het overcompenseren bent geweest, om te zorgen dat het aan de kinderen niets ontbrak, terwijl kinderen zelf ook een stukje verantwoordelijkheid mogen nemen’. Volgens Nynke is het vooral goed om niet een ‘nieuwe moeder’ te willen zijn. ‘Je komt erbij, en moet ook worden gezien als toegevoegde waarde van het gezin’. Een andere tip die Nynke meegeeft: ‘ga er niet vanuit dat alles in één keer allemaal harmonieus moet verlopen. Dat is bij geen enkel gezin, dus al helemaal niet bij eens samengesteld gezin’.

De belangrijkste tips van Nynke? ‘Vooral het afstemmen en in gesprek gaan met de kinderen is goed, in plaats van ze iets opleggen of eisen. Zorg voor een gemeenschappelijkheid zoals een hond, probeer niet te overcompenseren, er mógen bontjes zijn, zorg voor verbinding en nogmaals: blijf communiceren!’

Meer over Nynke vind je op: nynkenijman.nl/ 

Te gast: Nynke Nijman
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf