Keur in de Middag
Nu op NH Radio:
Keur in de Middag

Obesitas bij dieren?

14 oktober 2020 • June tot Twaalf

Overgewicht: het is niet alleen een probleem bij mensen, maar ook bij onze huisdieren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat meer dan de helft van de Nederlandse huisdieren last van Obesitas heeft. Hans Terwee, vaste dierenarts van June tot Twaalf, kon ons er alles over vertellen.

Obesitas is een steeds groter probleem bij huisdieren. Zo zorgt het bij onze viervoeters voor een verhoogde kans op suikerziekte, bot- en gewrichtsproblemen en uiteindelijk een kortere levensverwachting.  “mensen hebben geen idee hoeveel energie er in een brokje droogvoer zit. Het is ongelofelijk energie en vetrijk. Dat betekent dus dat je heel weinig voer nodig hebt. Je kunt heel lang doen met een zak voer,” vertelt Hans. 

Een belangrijke tip om overgewicht bij je huisdier tegen te gaan is om vooral niet te kijken naar wat er op de verpakking staat: “Fabrikanten willen de zak zo snel mogelijk leeg hebben. Goed voeren is goed kijken. Kijk vanaf boven naar je hond of kat. Je huisdier moet een taille hebben, dus dat de achterkant wat smaller is dan de voorkant. Als je de ribben van je huisdier kunt voelen, dan is je dier goed op gewicht. Kijk je vanaf boven en loop het lichaam recht, dan is je huisdier te dik. Zet je dier ook gewoon elke maand even op de weegschaal, dan weet je hoe het met het gewicht gaat.”

Moet je huisdier nou afvallen, dan is het volgens Hans het beste om dieetvoeding te geven en natuurlijk te zorgen voor veel beweging. “Dieetvoeding zet uit in de maag, dan heeft je huisdier een goed vol gevoel. Ook stimuleert het de stofwisseling waardoor er meer vet wordt verbrand. Het is dus heel simpel, minder eten en meer bewegen”, vertelt Hans. 

Luister het hele gesprek voor meer tips en handigheden om jouw huisdier op gewicht te houden!

NH Radio - June tot Twaalf
Hans Terwee over overgewicht bij dieren
NH Radio - June tot TwaalfHans Terwee over overgewicht bij dieren
Te gast: Hans Terwee
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf