June Tot Twaalf
Nu op NH Radio:
June Tot Twaalf

Nederlanders moeten oppassen voor rabiës, oftewel hondsdolheid!

10 september 2020 • June tot Twaalf

Daarvoor waarschuwt dierenrechtenorganisatie House of Animals. De dodelijke ziekte komt hier momenteel niet voor, maar kan meekomen met jonge hondjes uit Oost-Europa die in ons land worden ingevoerd. Hans Terwee is dierenarts en vertelt over rabiës in Petra tot Twaalf.

Hans: “Officieel mogen honden voor rabiës ingeënt worden als ze 12 weken zijn. Drie weken later mogen ze dan pas vervoerd worden naar het buitenland.

Maar we zien veel jonge hondjes voorbij komen met een geldig paspoort en een geldig inentingsboekje, maar die veel jonger dan 15 weken lijken. De mogelijkheid bestaat dat die hondjes zijn vervoerd door een malafide organisatie, als pups voor 12 weken worden ingeënt, is het niet zo effectief.”

Hondsdolheid is gevaarlijk voor de mens en andere dieren. Een lik, krab of beet kan genoeg zijn voor een dodelijke afloop. De kenmerken van hondsdolheid zijn onder andere schuim rond de bek, agressiviteit en verlammingsverschijnselen. De mens kan last krijgen van klachten zoals rillingen, koorts, braken en hoofdpijn. Daarna kun je last krijgen van kramp in de spieren, stuipen, verlamming en problemen met ademen.

Check dus goed of je pup oud genoeg is als hij vervoerd wordt uit het buitenland. Hans: “Kenmerken die kunnen wijzen op malafide praktijken zijn gekke stempels of een vreemde route om de hond te vervoeren. Een hondje dat uit Polen komt en is ingeënt in België om vervolgens in Nederland geplaatst te worden is raar.”

Te gast: Hans Terwee
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf