NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

Natuurlijk NH – Wandelen rondom polder Mijzen

21 november 2020 • De Agenda

Wandelen rondom de polder Mijzen betekent wandelen in de wind. Je hebt hem in de rug, van links, van voren of  van rechts. Meestal is het droog, maar als het regent kan je de paraplu beter thuis laten want die waait er gegarandeerd vandoor! Regenjas mee is het devies. Veel wandelaars kiezen in corona tijd voor het bos of het strand. Prachtig, daar niet van, maar zeker in het weekend is het er nogal druk. Noord-Hollandse polders zijn zeker niet te versmaden als je van fietsen en wandelen houdt.

Tussen Avenhorn, Ursem en Schermerhorn ligt de polder Mijzen. Al meer dan duizend jaar. Het veen ligt in de Mijzen nog bovenop de klei, waar die in omliggende polders als de Schermer en de Beemster als is verdwenen. Die polders liggen dan ook een stuk lager dan de Mijzen. De polder is wijds en open. Met sloten die in deze tijd vol zitten met smienten; eenden die je vanaf een afstand kan horen fluiten. Neem een verrekijker mee, daar heb je zeker plezier van!

Grote delen van de polder zijn in beheer van Staatsbosbeheer. Boswachter Inga Tessel is verknocht aan de polder Mijzen. “Dat zie je niet veel meer in Noord-Holland; zoveel wijdsheid. Er zijn veel eenden soorten te zien en in de winter schieten er vluchten kieviten door de lucht. Die worden vaak vergezeld van goudplevieren. iets kleiner dan de kievit. Schitterende vogels zijn dat en er zitten er soms wel duizenden van bij elkaar in de Mijzen.”

Het is een rondje van ongeveer 11 kilometer. Daar doe je twee tot drie uur over, of een half uurtje afhankelijk van of je fietst en wandelt. Diverse fiets- en wandelroutes voeren door de polder dus je kan je route zo lang maken als je zelf wilt.

Veel plezier,

Stephan Roest.

NH Radio - De Agenda
Stephan Roest loopt rondom polder Mijzen
NH Radio - De AgendaStephan Roest loopt rondom polder Mijzen
Plaats: Mijzen
Deel dit artikel

Een fragment van De Agenda

Zin in een uitstapje dit weekend? Heb je zelf een uittip? Bel tijdens de uitzending naar 088-8505152, of spreek de voicemail in op 088-8505707. Contact: [email protected].

Meer van De Agenda