Keur in de Middag
Nu op NH Radio:
Keur in de Middag

Met een roze helm en laarzen op de bouwplaats

4 januari 2019 • Lunchroom

Souad El Markhous begon op haar 19e als schoonmaakster bij aannemersbedrijf De Combi-Amsterdam. Nu, 27 jaar later is ze directeur en mede-eigenaar van het aannemersbedrijf, dat ze ook nog eens redde van de ondergang. Een prestatie van formaat, en ze is daarom uitgeroepen tot ‘Etnisch zakenvrouw van het jaar 2018’.

Souad is trots op deze titel, want ze heeft een lange weg afgelegd. Haar ouders in Marokko wilden niet dat ze ging studeren. Daarom besloot ze in het geheim naar Nederland te vluchten om haar dromen waar te maken.

Omdat ze nog geen Nederlands sprak begon ze als schoonmaakster bij het bouwbedrijf waar ze nu directeur van is. Ze werd indertijd enorm geholpen door de toenmalige directeur. “Hij bood me taalcursussen aan en ik mocht één keer per week als receptioniste aan de slag om mijn Nederlands nog beter te maken”, vertelt Souad. Daarna volgde ze een administratieve opleiding en klom ze op tot hoofd boekhouder. Toen het bedrijf failliet dreigde te gaan in 2014 nam ze het bedrijf over,  samen met een collega. “Ik zie de Combi als mijn kindje’’, zegt ze. “Daar heb ik mij ontwikkeld en daar ligt mijn toekomst.”

Inmiddels is ze dus directeur en mede-eigenaar van het bedrijf. Souad wordt wel eens raar aangekeken als ze met haar roze helm op de bouwplaats komt.  “Ik word soms nog nagefloten door bouwvakkers. Ze denken nooit dat ik de baas ben.” Ze is nog niet tevreden over de verdeling van mannen en vrouwen in de bouw. “De bouwwereld heeft meer vrouwen nodig. Dus daar zet ik mij voor in”, vertelde ze op NH Radio.

Benieuwd naar wat Souad nog meer te vertellen had? Luister het hele interview heer terug:

Deel dit artikel

Een fragment van Lunchroom

Iedere werkdag tussen 12:00 en 15:00 uur het laatste nieuws, reportages van verslaggevers op locatie, een actuele gast in de studio, het weer met Jan Visser, de Rijdende Reporter en Bernd de Boer peilt de mening van Noord-Hollanders over actuele zaken in De Peiling. Presentatie: Patricia Nagelkerke.

Meer van Lunchroom