De Ochtendshow
Nu op NH Radio:
De Ochtendshow

“Mensen zijn veerkrachtig…”

3 juni 2020 • June tot Twaalf

Overal zie je creatieve oplossingen, ideeën, en initiatieven ontstaan. Antropoloog Daniëlle Braun kijkt hoe mensen samenleven. Voor haar is dit een hele interessante periode. Hoe reageren mensen als ze ineens geen hand meer mogen geven?

Daniëlle vindt onze samenleving erg veerkrachtig. “Binnen drie dagen gaf niemand meer een hand, in het begin gaven we nog zo’n gek elleboogje. Inmiddels is iedereen eraan gewend. Dat getuigt van flexibiliteit en veerkracht.”

Rituele kunnen helpen bij het afsluiten van het ene hoofdstuk en doorgaan met het volgende. Daniëlle begeleidt personeel in ziekenhuis waarbij een deel op de IC heeft gewerkt en een deel niet. “Er kan een soort tweedeling ontstaan als de ene groep iets wel heeft meegemaakt en de andere niet. Door een ritueel, bijvoorbeeld het gezamenlijk verbanden van mondkapjes kan er weer verbondenheid ontstaan.”

Het gebruik van rituelen hoeft niet heel groot te zijn, het kan volgens Daniëlle ook iets kleins zijn. Bijvoorbeeld het eten van een gebakje als iedereen weer naar het werk mag komen. “Daarmee zeg je eigenlijk tegen je hersenen ‘dit is een nieuw begin’.”

Daniëlle is daarom ook verbaasd over de demonstratie op de Dam. “De reden van de demonstratie is natuurlijk goed, maar de manier waarop had anders gekund. Ik heb veel creatieve ideeën gezien de afgelopen tijd. Waarom is er geen menselijke slinger van Groningen naar Maastricht gemaakt met anderhalve meter ertussen?”

Mensen zijn dus veerkrachtig, maar met enige versoepeling willen ze ook graag hun oude gewoontes weer terug. 

NH Radio - June tot Twaalf
Daniëlle Braun over de veerkrachtigheid van de mens
NH Radio - June tot TwaalfDaniëlle Braun over de veerkrachtigheid van de mens
Te gast: Daniëlle Braun
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf