De Ochtendshow
Nu op NH Radio:
De Ochtendshow

Longarts Menno van Eerden over het coronavirus

11 juni 2020 • June tot Twaalf

Longpatiënten zijn over het algemeen angstiger voor het coronavirus, maar volgens Menno van Eerden, longarts bij het Erasmus MC, zijn longpatiënten niet extra vatbaar. Ook mensen met een lage weerstand hebben niet meer kans om het virus op te lopen. Het is wel zo dat mensen met een lage weerstand een heftige vorm kunnen krijgen.

Menno: “Longen zijn heel veerkrachtig. Over het algemeen herstellen longen goed. Soms duurt het iets langer, maar vaak komt het weer goed. We zien wel bij mensen die op de IC hebben gelegen dat voor hen het herstel zwaar is. Mensen die aan de beademing hebben gelegen herstellen minder goed.” Ondanks benauwdheid of kortademigheid is het volgens Menno van belang om te blijven bewegen. Als je dat niet doet went je lichaam aan het passieve gedrag. Het wandelen heeft een positief effect op de longen.

Menno is geschrokken van de corona gevallen in het Erasmus MC. “Niemand had dat zo snel en op deze manier zien aankomen. Het is heftig, voor de patiënten, maar ook voor het personeel. Nu zijn we waakzaam voor een tweede golf.”

Wees voorzichtig en blijf bewegen, luidt het advies van longarts Menno van Eerden. 

Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf