Keur in de Middag
Nu op NH Radio:
Keur in de Middag

Komende periode – Moestuinschool Amsterdam

18 oktober 2020 • De Agenda

Middenin de stad, vlak achter Amsterdam CS ligt bovenop de metrobuis van de Noord-Zuid lijn de tuin waar de tuinders van ‘Soep uit Noord’ het afgelopen tuinjaar groente en kruiden hebben verbouwd. Biologische groenten kweken in het hart van Amsterdam op bouwzand en zonder kunstmest of pesticiden, het kan! In 2021 starten de tuinders een nieuw initiatief op  dezelfde plek: de Moestuinschool Amsterdam, een buitenschool voor volwassenen.

Bij ‘Soep uit Noord’ kweken tuinders Michel Olden en Nancy Wiltink – buurman en buurvrouw – seizoen groenten en laten zij zien wat er nodig is om groente op je bord te krijgen. Die kennis willen ze doorgeven, want de kunst van het moestuinieren hebben weinig stedelingen met de paplepel ingegoten gekregen. Cursisten gaan in de Moestuinschool leren hoe je dat moet doen en nemen de eigen oogst ook nog mee naar huis. Iedere cursist heeft een groentebed ter grootte van een flink balkon. Meer informatie of reserveren? Kijk op: www.soepuitnoord.nl

P.S.: Nancy deelde ook een heerlijk recept voor uiensoep! Hieronder de bereidingswijze:

Wat heb je nodig (uitgaande van 4 personen)?

  • 400 gram verse gele ui
  • 1 selderijstengel
  • 1 teentje knoflook
  • 1 prei
  • 500 milliliter liter witte wijn
  • 600 milliliter water
  • 60 gram geraspte kaas
  • 4 witte broodjes (Turks brood of stokbrood kan ook)
  • zout & peper naar smaak
  • Klontje boter
  • Royale snuf dragon, tijm, rozemarijn, laurier, snijselderij, lavas & peterselie

Ui en prei klein snijden en zacht aanbakken in flink wat olie. Snij de Knoflook en selderijstengel heel klein snijden en bak erbij. Na ca. 30 min. zacht bakken op zacht vuur giet je de wijn erbij en laat je de alcohol verdampen. Als de wijn is ingekookt giet je het water erbij evenals de kruiden. Op smaak brengen met zout (niet té zuinig) en peper en haal het bosje kruiden eruit als de soep getrokken is.

Zoek je iets oor erbij? Denk bijvoorbeeld aan een broodje gesmolten kaas. Als je vuurvaste bakjes hebt kan je de broodjes in de soep leggen, kaas erover en smelten onder de grill of met de gasbrander.

Zelf nog een leuke uittip? Zin in een uitstapje dit weekend? Bel tijdens de uitzending naar 088-8505152, spreek een voicemail in op 088-8505707 of mail [email protected].

NH Radio - De Agenda
Nancy Wiltink over de Moestuinschool
NH Radio - De AgendaNancy Wiltink over de Moestuinschool
Te gast: Nancy Wiltink
Plaats: Amsterdam
Deel dit artikel

Een fragment van De Agenda

Zin in een uitstapje dit weekend? Heb je zelf een uittip? Bel tijdens de uitzending naar 088-8505152, of spreek de voicemail in op 088-8505707. Contact: [email protected].

Meer van De Agenda