Lunchroom
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

Koken op Vrijdag – Leonie ter Veld

18 december 2020 • June tot Twaalf

Op vrijdag komen bij June tot Twaalf de lekkerste gerechten voorbij in Koken op Vrijdag. Deze week gaan we heerlijk koken en is het nog eens makkelijk en fijn voor het budget ook! Deze week is het de beurt aan Leonie ter Veld.

‘Als Leonie er is weet ik dat het goed te betalen is, je een gezonde maaltijd hebt en het niet al te moeilijk is wat we maken. Je hebt bewezen dat je lekker maar ook goedkoop kunt koken.’ Het moet toegankelijk zijn voor iedereen. Gewoon lekker, makkelijk snel en goedkoop.

De kerst staat voor de deur en dus zijn we druk aan het bedenken wat voor eten er gemaakt wordt. Leonie de koningin van het goedkope en lekkere eten heeft voor ons een heerlijk drie gangen diner bedacht. 

‘Ingrediënten die ik altijd heb zijn toch wel wraps, goede olijfolie, goede zout en knoflook. Ik heb wel fases. Op dit moment is het de aubergine fase. Pasta Carbonara is er ook zo een. Dat is gewoon lekker en makkelijk om te maken’, zegt Leonie.  

De truc is koken met minder ingrediënten dan in een gemiddeld Jamie Olivier kookboek staat. Met 5 ingrediënten kom je al uit de voeten. Leonie: ‘Het hoeft echt niet ongezond te zijn. Over het algemeen kook ik veel met groentes en dat is ook gewoon gezond.’ 

Feestdagen staan voor de deur

De feestdagen staan voor de deur, hoe doe je dat? Raak je dan in de stress?

Leonie: ‘Nee, het is de kunst om er met kerst voor te zorgen dat je iets neerzet wat er geweldig mooi uitziet en waar je maar 10 min in de keuken voor hoeft te staan. Je hoeft geen ingewikkelde ingrediënten te gebruiken.’ 

Het kerstdiner 

Als voorgerecht kun je kiezen uit, meloen met parmaham of een zalmtartaar. Het hoofdgerecht is een gevulde kipfilet met pesto en mozzarella, of rode kool met pastinaak. Als toetje hebben we gebakken appeltjes uit de pan met suiker en kaneel en een bolletje vanille ijs ernaast. 

Voorgerecht: Zalmtartaar

Nodig: 
 • Gerookte zalm
 • Kappertjes 
 • Mayonaise 
 • Limoen 
 • Bieslook

Het is een kwestie van de zalm fijnhakken en dan alle ingrediënten door elkaar mengen. Het liefste in een leuk vormpje op je bord. Je kunt een stukje pvc buis gebruiken of een goede tip is; ‘De zalm ligt op een glinsterend folietje daar maak je een rolletje van en kun je hem ook doorheen prikken. Dit is erg lekker.’

June: ‘Je zou er nog een stukje crostini bij kunnen maken van oud brood met een beetje olijfolie en knoflook’.

Hoofdgerecht: Een waaier van gevulde kipfilet

Nodig: 
 • Kipfilet 
 • Mozzarella
 • Groene pesto

Verwarm de oven voor op 185 graden. Snijd inkepingen in de kipfilet. Snijd de mozzarella in plakjes en stop deze tussen de kipfilet, dan smeer je de pesto overheen. Leg de gevulde kipfilets in een ovenschaal met slagroom. Zet 25 min op 185 graden in de oven. De sappen van de kipfilet lekken in de schaal. Samen met de pesto zorgt dat voor een heerlijke saus en het ziet er indrukwekkend uit. 

Dessert: Gebakken appeltjes met ijs

Nodig:
 • Appels
 • Kaneel
 • Suiker
 • Roomboter
 • Vanille ijs
 • optie: een kletskop koekje

Snijd de appels in blokjes. Bak ze in de pan met roomboter. Als de appels warm en een lichtbruine kleur hebben zijn ze goed. Strooi er een beetje suiker en kaneel overheen. Bolletje vanille ijs en misschien nog een lekker koekje erbij. 

Klinkt betaalbaar 

Leonie: ‘We komen in totaal op 22 euro voor 4 personen. En dan heb je een heerlijk kerstdiner. Voor de groente zou ik bij de kip een lekkere salade erbij doen. Rucola met tomaatjes bijvoorbeeld.’

Dankzij Leonie hebben we een betaalbaar heerlijk kerstmenu voor de kerstdagen.

Check de blog voor meer goedkope recepten.

Te gast: leonie ter veld
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf