‘Als Leonie er is weet ik dat het goed te betalen is, je een gezonde maaltijd hebt en het niet al te moeilijk is wat we maken. Je hebt bewezen dat je lekker maar ook goedkoop kunt koken.’ Het moet toegankelijk zijn voor iedereen. Gewoon lekker, makkelijk snel en goedkoop.
De kerst staat voor de deur en dus zijn we druk aan het bedenken wat voor eten er gemaakt wordt. Leonie de koningin van het goedkope en lekkere eten heeft voor ons een heerlijk drie gangen diner bedacht.
‘Ingrediënten die ik altijd heb zijn toch wel wraps, goede olijfolie, goede zout en knoflook. Ik heb wel fases. Op dit moment is het de aubergine fase. Pasta Carbonara is er ook zo een. Dat is gewoon lekker en makkelijk om te maken’, zegt Leonie.
De truc is koken met minder ingrediënten dan in een gemiddeld Jamie Olivier kookboek staat. Met 5 ingrediënten kom je al uit de voeten. Leonie: ‘Het hoeft echt niet ongezond te zijn. Over het algemeen kook ik veel met groentes en dat is ook gewoon gezond.’
De feestdagen staan voor de deur, hoe doe je dat? Raak je dan in de stress?
Leonie: ‘Nee, het is de kunst om er met kerst voor te zorgen dat je iets neerzet wat er geweldig mooi uitziet en waar je maar 10 min in de keuken voor hoeft te staan. Je hoeft geen ingewikkelde ingrediënten te gebruiken.’
Als voorgerecht kun je kiezen uit, meloen met parmaham of een zalmtartaar. Het hoofdgerecht is een gevulde kipfilet met pesto en mozzarella, of rode kool met pastinaak. Als toetje hebben we gebakken appeltjes uit de pan met suiker en kaneel en een bolletje vanille ijs ernaast.
Het is een kwestie van de zalm fijnhakken en dan alle ingrediënten door elkaar mengen. Het liefste in een leuk vormpje op je bord. Je kunt een stukje pvc buis gebruiken of een goede tip is; ‘De zalm ligt op een glinsterend folietje daar maak je een rolletje van en kun je hem ook doorheen prikken. Dit is erg lekker.’
June: ‘Je zou er nog een stukje crostini bij kunnen maken van oud brood met een beetje olijfolie en knoflook’.
Verwarm de oven voor op 185 graden. Snijd inkepingen in de kipfilet. Snijd de mozzarella in plakjes en stop deze tussen de kipfilet, dan smeer je de pesto overheen. Leg de gevulde kipfilets in een ovenschaal met slagroom. Zet 25 min op 185 graden in de oven. De sappen van de kipfilet lekken in de schaal. Samen met de pesto zorgt dat voor een heerlijke saus en het ziet er indrukwekkend uit.
Snijd de appels in blokjes. Bak ze in de pan met roomboter. Als de appels warm en een lichtbruine kleur hebben zijn ze goed. Strooi er een beetje suiker en kaneel overheen. Bolletje vanille ijs en misschien nog een lekker koekje erbij.
Klinkt betaalbaar
Leonie: ‘We komen in totaal op 22 euro voor 4 personen. En dan heb je een heerlijk kerstdiner. Voor de groente zou ik bij de kip een lekkere salade erbij doen. Rucola met tomaatjes bijvoorbeeld.’
Dankzij Leonie hebben we een betaalbaar heerlijk kerstmenu voor de kerstdagen.
Check de blog voor meer goedkope recepten.