NH Radio Muziekmix
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

Koken op Vrijdag – Issa Niemeijer

27 november 2020 • June tot Twaalf

Bakker Issa Niemeijer van bakkerij Gebroeders Niemeijer in Amsterdam was bij June tot Twaalf te gast om over zijn boek ‘Een Boek Over Brood’ te praten. En hij had uiteraard heerlijk versgebakken brood meegenomen naar de studio. Volgens Issa kan iédereen brood bakken, daarvoor heb je alleen een mengkom, een paar handen en een normale oven nodig. Issa is zelfs begonnen met brood bakken in een hele kleine oven in zijn studentenkamer. ‘Op een kleine straatsteen, in een oven op 250 graden’.

‘Je kunt het boek zien als een workshop brood bakken’, vertelt Issa. Om beter te begrijpen wat er in een brood en met deeg gebeurt, waarna je vervolgens zelf heel vrij kunt gaan bakken’. Issa leert je met zijn boek in plaats van alleen maar recepten de basis van het brood bakken, waardoor je zelf alle kanten op kan met het zelf bakken van brood.

Issa werkt in zijn bakkerij op de ambachtelijke manier en kneedt de broden met de hand. Zijn tip: kneed niet te lang en laat het deeg staan! ‘Voeg eerst wat water toe aan het meel en wacht dan een half uurtje, dan laat je het deeg eerst zelf het werk doen. Dan is het deeg eigenlijk al een beetje gekneed en heeft het al een mooie structuur en hoef je het alleen nog maar kort te kneden en om te slaan’. Een andere tip van Issa Niemeijer: ‘Laat het deeg langer rijzen, laat het rusten in de koelkast. En vooral: experimenteer! Volg niet alles nauwkeurig, maar geef je eigen draai aan het brood bakken’.

Luister onderstaand naar het gesprek met June Hoogcarspel over het boek van Issa Niemeijer ‘Een Boek Over Brood’.

NH Radio - June tot Twaalf
Issa Niemeijer over het bakken van brood
NH Radio - June tot TwaalfIssa Niemeijer over het bakken van brood
Te gast: Issa Niemeijer
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf