NH Radio Muziekmix
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

Katholiek schrikbewind ontrafeld in “Strafkind”

2 december 2020 • Lunchroom

In de katholieke opvanghuizen van de Zusters van de Goede Herder werden tientallen jaren lang duizenden meisjes afgebeuld. Dag in, dag uit verrichtten ze dwangarbeid in wasserijen en naaiateliers, in onder andere Tilburg, Almelo en Bloemendaal. Praten was verboden. Vluchten werd afgestraft. Het laatste opvanghuis werd pas eind jaren ’70 gesloten.

Vorig jaar bood minister Sander Dekker namens de overheid excuses aan. Maar wat was de impact op al die meisjes die opgroeiden in dat schrikregime, en hoe heeft dat hun leven verder beïnvloed? Schrijfster Wieke Hart uit Wormerveer schreef een aangrijpend verhaal over zo’n vrouw, in het boek Strafkind, Gevangen bij de nonnen gebaseerd op de verhalen die verschillende vrouwen daarover verteld hebben. In het tweede deel van het boek zijn ook interviews te lezen van de Heemskerkse schrijfster Maria Genova met vrouwen die zelf als jong meisje gevangen zaten bij de nonnen. Gruwelijke verhalen, over mishandeling, verwaarlozing en dwangarbeid. De slachtoffers kregen een schadevergoeding aangeboden. Maar kan dit leed ooit teniet gedaan worden??

Luister hier naar het interview met schrijfster Wieke Hart in het programma Lunchroom.

Te gast: Wieke Hart
Deel dit artikel

Een fragment van Lunchroom

Iedere werkdag tussen 12:00 – 15:00 uur het laatste nieuws, reportages van verslaggevers op locatie, een actuele gast in de studio, het weer met Jan Visser, de Rijdende Reporter en Bernd de Boer peilt de mening van Noord-Hollanders over actuele zaken in De Peiling.

Meer van Lunchroom