June tot Twaalf
Nu op NH Radio:
June tot Twaalf

“Vliegangst bij jonge kinderen komt steeds vaker voor”

30 september 2019 • Hi-Ha-Hilarius

Van de 100 mensen die je op een willekeurige dag kunt tegenkomen, hebben er zo’n 35 in meer of mindere mate vliegangst. Zo’n 22 van hen stappen nooit in een vliegtuig; de andere 13 vliegen slechts als het echt niet anders kan. De laatste jaren zijn daar ook veel kinderen bijgekomen. De rede: onder andere (social) media. 

Tot 5 jaar is er bij kinderen eigenlijk niet veel aan de hand, ze pakken de angst voor het vliegen niet op. Het omslagpunt ligt ongeveer bij 6 jaar. Dan kan vliegen opeens als ‘spannend’ worden ervaren en in extreme situaties tot ernstige nachtmerries leiden voorafgaand aan een vlucht. Uiteraard spelen ouders hierin een belangrijke rol. Is papa bijvoorbeeld zelf erg gespannen voor een vlucht, zal een kind dat zeker niet ontgaan. Ook het kunnen opzoeken van filmpjes van rampen met vliegtuigen of nieuwsberichten die over ongelukken met vliegtuigen gaan, zijn tegenwoordig makkelijk te vinden.

Volwassenen kunnen met vliegangst aankloppen bij bijvoorbeeld een Stichting Valk. Voor kinderen ligt dit wat lastiger. Daarom besloot piloot en oprichter van Stichting Valk Lucas van Gerwen een boek te schrijven speciaal voor kinderen die vliegangst kennen.

NH Radio - Hi-Ha-Hilarius
Vliegangst bij jonge kinderen
NH Radio - Hi-Ha-HilariusVliegangst bij jonge kinderen
Deel dit artikel

Een fragment van Hi-Ha-Hilarius

Elke maandag tot en met donderdag gaat Sjoerd Hilarius op zoek naar de meest spraakmakende, lachwekkende verhalen en maakt daar prachtige reportages van. Hi-Ha-Hilarius is een vaste rubriek van Spitstijd met Aart en Barbara.

Meer van Hi-Ha-Hilarius