Spitstijd
Nu op NH Radio:
Spitstijd

“Ik ben verliefd geworden op gebarentaal”

23 september 2019 • Hi-Ha-Hilarius

Wist jij dat er 130 verschillende soorten gebarentalen zijn. Veel landen of regio’s kennen hun eigen gebarentaal, die losstaat van de gesproken taal van de horende mensen. Gek genoeg bestaat er dus niet één universele gebarentaal. Dat maakt het zo lastig om bijvoorbeeld een tolk te worden.

 

Op 23 september wordt even stilgestaan hoe belangrijk deze taal is voor doven, maar wordt ook geprobeerd mensen die niet-doof zijn bewust te maken van hoe moeilijk het is als wel-dove. De doven zijn de experts als het gaat om gebarentaal. Het zal je niet ontgaan zijn dat gebarentaal steeds vaker te zien is op bijvoorbeeld tv. Wat te denken van de finale van het Songfestival waarin het winnende nummer van Duncan Laurence in gebarentaal werd vertolkt. Inmiddels is de organisatie van het Songfestival druk op zoek naar Nederlandse gebarentolks om in te zetten in Rotterdam volgend jaar. Onze Sjoerd Hilarius in gesprek met Annet van de Berge, tolk uit Heemskerk die verliefd werd op deze taal.

 

NH Radio - Hi-Ha-Hilarius
"Ik ben verliefd geworden op gebarentaal"
NH Radio - Hi-Ha-Hilarius"Ik ben verliefd geworden op gebarentaal"
Deel dit artikel

Een fragment van Hi-Ha-Hilarius

Elke maandag tot en met donderdag gaat Sjoerd Hilarius op zoek naar de meest spraakmakende, lachwekkende verhalen en maakt daar prachtige reportages van. Hi-Ha-Hilarius is een vaste rubriek van Spitstijd met Aart en Barbara.

Meer van Hi-Ha-Hilarius