NH Radio Muziekmix
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

“Ieder kind moet seksuele voorlichting op een eigen tempo krijgen”

20 oktober 2020 • June tot Twaalf

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat elk kind alles op zijn eigen tijd doet, dat betekent dus ook op het gebied van de seksuele ontwikkeling. Je ziet hier onderling vrij grote verschillen in tussen leeftijdsgenootjes.

Maar de basis van de seksuele ontwikkeling wordt al gelegd bij de seksuele opvoeding, welke begint bij de geboorte: aanraking, je lichaam leren kennen, nee mogen zeggen, affectie tonen, dit zijn allemaal basiselementen van de latere seksualiteit, zonder dat er in de vroege kindertijd nog een seksuele betekenis aan wordt gekoppeld.

En dit maakt het soms ook lastig voor ouders om hiermee om te gaan: voor hen zit die seksuele betekenis er wel aan, terwijl het kind er geen flauw benul van heeft. Dus daar waar een klein kindje van 3 gewoon ‘lekker aan het voelen is’ aan zijn piemel, kan een ouder met het schaamrood op de wangen staan omdat dit onbehoorlijk gedrag is naar diens referentiekader als volwassenen. Maar het kind weet niet beter dan dat het zijn eigen lichaam is en het lekker voelt. Bestraf nieuwsgierigheid niet, begrens het alleen als het het kind schaadt en doe het dan vanuit liefde en zorg, en niet van vanuit paniek en schaamte.

Als ouder is het vervolgens belangrijk om te laten weten dat er een aanbod aan informatie is, maar dat de vraag bij het kind vandaan moet komen als die er nieuwsgierig naar is. Je kan dus als ouder expliciet benoemen dat er een boek is waar ze in kunnen kijken, of dat als ze vragen hebben over verkering krijgen, een lichaam dat verandert, of nieuwsgierigheid naar seksualiteit, dat ze dan bij je mogen komen voor vragen.

Als ouder is het ook goed om je bewust te zijn van je eigen ongemak met betrekking tot praten over seks, om dit vervolgens niet over te brengen naar je kind. Kies dus ook de onderwerpen uit, of een manier van voorlichten, waar je wel comfortabel mee bent. En zoek naar manieren waarop je kind wel toegang krijgt tot bepaalde informatie, zonder dat jij jezelf in een grensoverschrijdende en ongemakkelijke situatie hoeft te plaatsen, omdat jij het perse met je kind over die onderwerpen moet hebben. Dan kan je beter aangegeven dat jij het zelf heel lastig vindt om het erover te hebben, maar dat het wel belangrijk is dat ze erover leren.

Thema’s die nu van belang zijn, zijn seksuele diversiteit, homoseksualiteit, nieuwsgierig mogen zijn naar seksueel contact met iemand van hetzelfde geslacht, zonder dat dit direct betekent dat je dus ook homoseksueel bent, grenzen mogen stellen, maar ook zeker je wensen mogen onderzoeken. En waarvan het ook zou helpen, waarbij het de vraag is in hoeverre je als ouder hier op gepaste wijze een directe rol in kan spelen: vertel dat er producten zijn die ze kunnen gebruiken zoals glijmiddel of een vibrator. Het kan niet zo zijn dat vrouwen 20 jaar met pijn vrijen, en dan pas een keer glijmiddel proberen waarbij ze merken dat ze geen pijn meer hebben en zowaar zelfs kunnen genieten van seks.

Maar iedereen moet ook horen dat iedereen zijn seksualiteit mag inkleuren op een manier die voor hen prettig voelt, en dat het een levenslange ontdekkingsreis is waarin je seksualiteit gekleurd en gevormd wordt.

Kennis is macht, en zo ook met seks. Ja de boodschap dat je veilig moet vrijen is belangrijk, Maar veilig vrijen is zoveel meer dan alleen het gebruik van een condoom om een zwangerschap of een SOA te voorkomen. Veilig vrijen is een beetje als verstandig vrijen: het verstand hebben om beslissingen te maken voor jezelf, over je eigen wensen, verlangens en behoeften, maar ook over je grenzen. Veilige en verstandige seks hebben betekent dat je een bepaalde kennis hebt, om veilige, verstandige seksuele keuzes te maken, omdat je weet dat je een keus hebt.

NH Radio - June tot Twaalf
Nynke Nijman over seksuele voorlichting
NH Radio - June tot TwaalfNynke Nijman over seksuele voorlichting
Te gast: Nynke Nijman
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf