NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

Hup Holland Hup

19 oktober 2020 • June tot Twaalf

In het programma June tot Twaalf leest Richard Kemper elke week zijn column voor. Meer weten? De volledige column vindt je hieronder terug!

O, het begon zo gezellig. We hadden het alweer gemist zo’n persmoment. Je raakt er toch een beetje aan gewend met z’n allen. Alsof het Nederlands elftal zou spelen was iedereen er al dagen mee bezig. Er werden borrelnootjes ingeslagen, mensen spraken bij elkaar af, buurten huurden grote schermen voor op straat en hier en daar zag ik ’s middags al mannen op hele gekke schoenen, waarmee ze zich duidelijk in het thuistenue hadden uitgedost. De kinderen mochten wat later naar bed en al uren van te voren waren er voorbeschouwingen op tv- en radio. Als Hazes senior nog geleefd zou hebben knalde er vast “Wij houden van Code Oranje!” uit de speakers. Wat zou Oranje doen vanavond? Welke plek in de wereldtop zouden wij claimen?

Ze kwamen op in de vertrouwde opstelling. Met Irma als grote afwezige in de verdediging. Geblesseerd? Geschorst? Getergde blikken. Niet zo gek als je hele speltactiek al is uitgelekt. Mark keek zoals ik eruit moet zien als ik in gezelschap een mop probeer te vertellen en mijn vrouw al bij de tweede zin de clou door de kamer schreeuwt. Niet boos worden, gewoon even tot 967 tellen. Hoe krijgen we het voor elkaar dat werkelijk àlles al was uitgelekt? Als we een simpele routekaart al niet 24 uur geheim kunnen houden, wat zegt dat dan over onze echte staatgeheimen? Of zoiets als het Electronisch Patiënten Dossier, waarvan deskundigen altijd roepen dat “Echt niemand anders dan je eigen arts kan lezen hoe hoog je cholesterol is”. Laat me niet lachen! Als Albert Verlinde Rico Verhoeven in een parkeergarage ziet tongen met Fred van Leer blijft het nog langer geheim! Enfin, ineens werd alles duidelijk. Nederland is een puber en Mark en Hugo zijn onze Papa en Mama. Of andersom, dat mogen ze zelf bepalen. Terwijl wij verveeld met onze armen over elkaar op de bank hangen, spreken ze ons vermanend toe. Papa roept dat hij het echt heel jammer vindt dat we ons zo onverantwoordelijk hebben gedragen. Wat vinden we er eigenlijk zelf van? Nou? We snappen het ook niet echt. Het gebeurde gewoon. Iedereen deed het. Maar we beloven dat we vanaf nu beter ons best zullen doen. Dat zal ze dan benieuwen. Mama denkt dat wij wel hebben bewezen dat we dat niet kunnen zonder strenge regels. Dat moet dan maar. We knikken. En, voegt Papa er streng aan toe, dit is écht de laatste waarschuwing. Nog één keer de fout in en dan vier weken huisarrest! Geen uitjes, geen zakgeld, geen uitzonderingen.

Zo. Daar zijn we even stil van. inderdaad even, want zodra Papa en Mama uit zicht zijn, springen we van de bank, rennen naar buiten en duiken met z’n allen nog snel de restaurants en de kroegen in om gezellig boven op elkaar het laatste avondmaal te vieren. “Ze zeiden toch dat het tot 22.00 uur mocht? Nou dan!” Trotse beelden gaan de wereld over uit van een hossende menigte in een tent op het Plein. “Hup Holland Hup! Laat de leeuw niet in z’n hééééémpie staan!” Wel dus… Mislukt.

NH Radio - June tot Twaalf
'Hup Holland Hup' door Richard Kemper
NH Radio - June tot Twaalf'Hup Holland Hup' door Richard Kemper
Te gast: Richard Kemper
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf