June tot Twaalf
Nu op NH Radio:
June tot Twaalf

‘Hondenbelasting in alle gemeenten afschaffen’

16 april 2019 • De Peiling

Hondenbelasting is oneerlijk omdat het in de ene gemeente wel geheven wordt en in de andere niet. Gary Yanover verzamelde meer dan 60.000 handtekeningen voor zijn burgerinitiatief tegen hondenbelasting. Volgende week brengt hij ze naar de Tweede Kamer. Wat vind jij van hondenbelasting?


Petitie

Gary Yanover is op internet een burgerinitiatief gestart tegen hondenbelasting. Hij vindt hondenbelasting discriminatie van hondenbezitters “Want mensen met een kat of paardenliefhebbers betalen niet, terwijl zij met hun dier ook gebruik maken van de openbare ruimte. Bovendien is het oneerlijk dat je in de ene gemeente wel hondenbelasting moet betalen en in een andere niet.”

Geen doelbelasting

Hondenbelasting is geen doelbelasting. Gemeenten zijn dus niet verplicht om de opbrengst aan hondenfaciliteiten te besteden of aan het opruimen van poep. De opbrengst verdwijnt in de algemenen middelen van de gemeente en komt ten goede aan alle inwoners van de gemeente.

Duurste gemeenten

De bedragen die gemeenten rekenen voor het houden van een hond lopen sterk uiteen. Landelijk is de stad Groningen het duurst voor hondenbezitters. Daar betaal je 124,80 euro belasting per jaar. Bij ons in Noord-Holland is Hilversum koploper met 103,92 euro voor de eerste hond. Een tweede hond kost het baasje 174,24. Voor een derde hond betaal je in Hilversum 239,04 euro belasting.

Ontmoedigingsbeleid

Volgens de initiatiefnemer van de petitie tegen hondenbelasting gebruiken sommige gemeenten de belasting als ontmoedigingsbeleid. “Men wil honden eigenlijk niet in de gemeente hebben”, zegt Yanover. “Terwijl het sociale dieren zijn, die er voor zorgen dat mensen vaker buiten komen en gezonder gaan leven, meer bewegen. Hondenbezit brengt onze maatschappij heel veel goeds toe. Daarom moet die belasting overal worden afgeschaft.”

Wat vind jij?

Is het een goed idee om de hondenbelasting overal af te schaffen of niet? We horen graag hoe jij er over denkt!
Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je in de Facebookgroep van De Peiling. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling