Radio Ritmundo
Nu op NH Radio: Radio Ritmundo

Hoe maak je kalfsnierstuk? En wat zijn zakeieren?

14 november 18 • Lunchroom

In de jaren ’30 leerden duizenden jonge meisjes koken met het boek De Elisabeth. Het was het receptenboek voor de leerlingen van huishoudschool De Mariakroon in Culemborg. In 1952 verscheen de laatste editie en nu, meer dan 60 jaar later, is het boek opnieuw uitgegeven door culinair journaliste Jonah Freud.

Nou zijn er wel meer van dit soort huishoudschool-kookboeken, zoals Wannee. Maar, vertelt Jonah: “Dit boek is heel anders. De Mariakroon was een katholieke huishoudschool, en die katholieken aten nu eenmaal veel lekkerder.”

Wie de recepten heeft verzameld is niet bekend. Ze noemde zich Elisabeth, maar wie ze was en of ze echt zo heette, dat is nog altijd een mysterie.  De meeste recepten van toen zijn ook in deze nieuwe editie terug te vinden, al moesten er wel wat recepten worden aangepast. “Lijsters eten we nu helemaal niet meer”, vertelt Jonah, “en vroeger werden sperziebonen drie kwartier gekookt!”

Weet jij misschien nog een recept van jouw overgrootmoeder of heeft zij op die huishoudschool gezeten en misschien wel een van deze 1400 recepten geschreven?

Luister hier het hele interview terug: