Keur in de Middag
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

Hoe het tekort aan griepvaccins ontstaat

27 oktober 2020 • June tot Twaalf

Er is een tekort aan griepvaccins in Nederland. Wanneer is het verstandig de griepprik te nemen, is het allemaal wel veilig ten tijde van corona en moet je de griepprik nemen als je corona hebt gehad? Charlotte Betist van huisartsenpraktijk Orion in Amsterdam was bij June tot 12 te gast om alle vragen over de griepprik te beantwoorden. 

De griepprik geeft je afweersysteem een signaal dat de het afweerstoffen moet gaan maken tegen het influenzavirus oftewel de griep. Dit jaar lijkt er echter een tekort ontstaan voor het griepvaccin: “De griepprik is jaarlijks en vaak zijn er best veel mensen die hem niet willen of niet komen. Als praktijk koop je nooit voor iedereen in, want wat je overhoudt moet je zelf betalen. Dit jaar mogen we niet meer dan tien procent extra bestellen, omdat er anders te weinig is voor iedereen. Dus zo ontstaan er tekorten”, vertelt Charlotte.

Moet je de griepprik op dit moment nou wel of niet halen en als je corona hebt gehad ben je dan kwetsbaarder en heb je recht op een griepprik? Charlotte: ” Stel dat je ernstige longschade hebt overgehouden aan Corona dan kan je de griepprik krijgen, maar het is niet zo dat iedereen die corona heeft gehad een griepprik krijgt. Het is overigens zeer aan te raden om de prik te halen, ook met ten tijde van deze corona crisis. Het beschermd je natuurlijk niet tegen het coronavirus, maar als je de griep krijgt in combinatie corona kan je nog veel zieker worden. Ook is de griepprik goed om de druk op de ziekenhuizen te verlagen. Meer mensen met een griepprik is minder zieken.”

Als je de griepprik hebt genomen betekent dat niet dat je niet meer ziek kunt worden. “Je kan de griep krijgen, maar de klachten zullen veel milder zijn. Er heersen momenteel nog allerlei andere virussen op dit moment zoals verkoudheidsvirussen en daar kan je echt goed ziek van worden, maar dat is iets anders dan de griep. Na de vaccinatie kan je lichte koorts krijgen die maximaal 3 dagen aanhoudt, dat lijkt geenszins op de verschijnselen die bij corona horen”, stelt Charlotte.

Voor het hele gesprek en talloze andere vragen over het griepvaccin kan je onderstaand de het volledige gesprek terugluisteren.

NH Radio - June tot Twaalf
Hoe het tekort aan griepvaccins ontstaat
NH Radio - June tot TwaalfHoe het tekort aan griepvaccins ontstaat
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf