NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

Het Nibud geeft tips voor jongeren!

30 juni 2020 • June tot Twaalf

Het Nibud helpt bij geldzaken. Zo ook studenten die het niet altijd breed hebben. In de Geldwijzer Studenten geeft het Nibud tips om ook de coronatijd te overleven. Veel studenten hebben flexwerk of een nulurencontract, veel van hen zijn bijvoorbeeld werkzaam in de horeca. Dat lag natuurlijk allemaal plat door corona en zo misten zij een groot deel van hun inkomsten. Er zijn een aantal versoepelingen aangekondigd voor studenten. Zo mogen zij drie maanden langer gebruik maken van hun studenten-ov en daarnaast mogen ze extra geld lenen. Maar ook dat heeft uiteraard gevolgen.

Karin Radstaak is woordvoerder van het Nibud en legt uit dat beginnende studenten een hoop te doen hebben. “Ze moeten als ze 18 jaar zijn een zorgverzekering afsluiten zodat ze zorgtoeslag kunnen aanvragen. Ze moeten een ov-kaart aanvragen en daarnaast moet er goed gepland worden hoe en wie de studie gaat betalen. Kunnen de ouders bijvoorbeeld meebetalen of moet er geld geleend worden?”
 
Om schulden te voorkomen is het belangrijk dat er naar de lange termijn gekeken wordt. “Het is bijvoorbeeld beter om je huur alvast apart te zetten, in plaats van dat je aan het einde van de maand te kort komt. Denk ook aan je schoolgeld. Betaal je dat in een keer of in termijnen?” Plannen en een duidelijk overzicht zorgen dus voor structuur in je financiën. Wil je meer weten? Kijk dan op www.nibud.nl
Te gast: Karin Radstaak
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf