Radio Ritmundo
Nu op NH Radio: Radio Ritmundo

Het is Europadag. Ben jij blij met de EU?

9 mei 19 • De Peiling

Gefeliciteerd! Het is vandaag Europadag. Op 9 mei wordt elk jaar het bestaan van de Europese Unie gevierd. Europadag is tamelijk onbekend. Europese ambtenaren hebben vandaag een officiële vrije dag. Voor ons is deze dag een mooie aanleiding om aan jullie te vragen: Ben jij blij met de EU?


Voor- en nadelen

Op 23 mei mogen we weer naar de stembus voor de Europese verkiezingen. Lidmaatschap van de Europese Unie heeft voor de lidstaten voor- en nadelen. We zetten er een paar op een rijtje:

1. Vrede
De voorlopers van de Europese Unie werden opgericht met het motto ‘nooit meer oorlog’. De Europese samenwerking heeft gezorgd voor vreedzame verhoudingen tussen de Europese landen.

2. Welvaart
Het wegvallen van grenzen is goed voor de handel en de welvaart. Door het wegvallen van de interne grenzen is het investerings- en bedrijfsklimaat aantrekkelijker geworden. Voor Nederland betekent dit dat het voor bedrijven aantrekkelijker is om zich in Nederland vestigen

3. Vrij reizen
Vrij reizen, wonen, werken en studeren in heel Europa. Geen visum aanvragen, niet wachten aan de grens, betalen met één munt. Europeanen kunnen ook zonder extra kosten met hun mobiele telefoon internetten, bellen en sms’en in een ander EU-land.

Nadelen

1. Hoge kosten
De jaarlijkse bijdrage van Nederland aan de EU: ruim 6,9 miljard euro in 2017. Dat is ruim 400 euro per Nederlander per jaar. Nederland ontving in dat jaar 3,7 miljard euro. Nederland is dus een ‘nettobetaler’ binnen de Europese Unie.

2. Niet meer zelf beslissen
Landen hebben minder te vertellen binnen hun eigen grenzen nu er in Brussel steeds meer afspraken worden gemaakt die voor de hele Europese Unie gelden. Veel besluiten in de Europese Unie worden met meerderheid van stemmen genomen. Ook als Nederland ergens tegen stemt, moeten we toch aan het besluit van de meerderheid meewerken.

3. Ondemocratisch
Tegenstanders van de huidige EU noemen Europa vaak ondemocratisch. Veel gebeurt in zogeheten trilogen, waar achter gesloten deuren over nieuwe wet en regelgeving wordt gesproken.. De invloed van burgers is gering.

Wat vind jij?

Wat vind jij van het huidige Europa. Zie je vooral voordelen of flinke nadelen van de EU? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling

Lees verder