NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

“Het is dus echt met zijn allen zoeken wat we het beste kunnen doen.”

29 mei 2020 • June tot Twaalf

Het consumentenvertrouwen is nog nooit zo laag geweest. Ook ondernemers zien het somber in, vooral horecaondernemers voelen de economische klapper. Hoofdeconoom van het CBS, Peter Hein van Mulligen, bevestigt de economische crisis die er nu toch echt aan zit te komen: “De consumentenuitgaven zijn hard gedaald, het is de grootste krimp sinds de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast is het niet een crisis die in de boekjes voorkomt, het is dus echt met zijn allen zoeken wat we het beste kunnen doen.”

Er is wel een groot verschil met de vorige economische crisis: “Toen voerde de Overheid een beleid van bezuinigen, daarom zagen we pas in 2013 de crisispiek, bijvoorbeeld op de huizenmarkt. Daar gaat de Overheid nu wel heel anders mee om, ze voeren een actief beleid om zoveel mogelijk mensen financieel te steunen.”

Totdat er een vaccin is, blijven de meeste consumenten en ondernemers het somber inzien. Er moet veiligheid gegarandeerd kunnen worden zodat ondernemers meer aan de slag kunnen en meer consumenten kunnen ontvangen, zoals in de horeca. Peter Hein van Mulligen vindt dit een interessante periode als hoofdeconoom: “Maar net als iedereen hoop ik dat alles snel weer normaal is. En dat we hier weer bovenop komen.”

Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf