NH Radio Muziekmix
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

HET BELOOFDE LAND

7 december 2020 • June tot Twaalf

In het programma June tot Twaalf leest Richard Kemper elke week zijn column voor. Meer weten? De volledige column vindt je hieronder terug!

Ergens, in een land ver weg van hier, ligt het beloofde land. En wij, het uitverkoren volk, worden erheen geleid door een woestijn van stilte door Ab Osterhaus. De weg is lang, de reis duurt zeker 40 weken. Schouder aan schouder sjokken we keurig op 1,5 meter afstand richting een wereld waar we weer massaal samen kunnen komen. Om te eten, te zingen, handen te schudden. Zonder mondkapje, zonder desinfectiegel. En we zetten door, want daar achter de berg van 300 miljoen opgestapelde vaccins ligt onze vrijheid.

De grote vraag is, wat gaan we doen als we daar zijn aangekomen? Iedereen heeft zijn eigen voorstelling van dat beloofde land. Sommigen dromen dat het leven er weer is zoals het was. Ze fantaseren over een ouderwetse ochtend in de file. Van het vloeken tijdens het zoeken naar een parkeerplekje in de buurt van hun kantoor. Van uren bijpraten bij de kopieermachine over zaken die niemand echt interesseert. Van hardop balen omdat zij wéér degene zijn die de koffiemachine moeten verversen. En moedeloos over de gang schreeuwen: “Ben ik hier de enige die het lekbakje leegt?!” Ze kunnen niet wachten om dagelijks weer om vijf voor twaalf aan te sluiten in die andere schuifelende rij, de file bij de door Albron gecaterde kantine voor de lunch. En einde dag de hele riedel andersom op weg naar huis. Ze hebben het gemist. De kudde. De gedachteloos kauwende menigte in de winkelstraat. Op de markt. De meubelboulevard. Het kon nergens meer. Oké, in de Ikea maar hoeveel Billy kasten wil je hebben?

Maar er is ook een groep die een ander idee heeft van het beloofde land. Ze denken dat het anders kan. Anders moet. Zij merkten dat ze thuis twee keer zoveel werk deden in drie keer minder tijd. Omdat ze niet werden afgeleid door lulpraatjes over nieuwe schoenen, ouwe exen en intekenlijsten voor de door de werkgever aangeboden workmassage. Omdat ze geen tijd verspilden aan voortgangsvergaderingen ook al was er geen voortgang maar het was nu eenmaal maandag. In hun beloofde land werken mensen met een kantoorbaan straks de helft van de week thuis en de andere helft op kantoor. Je moet toch ergens klagen over thuis. In dat beloofde land komt dus de helft van de vijftig miljoen vierkante meter kantoorruimte die Nederland ‘rijk’ is vrij. En je raadt het nooit, die vijfentwintig miljoen vierkante meter is precies de woningschaarste tot 2050. De files in Nederland nemen voor het eerst niet meer toe (17% in 2019) maar af en omdat de helft van al het fileverkeer woon/werkverkeer is, dalen de files met een kwart. Je raadt het nooit, met die daling voldoen we in één keer aan de strengere stikstofnormen. De boeren en bouw kunnen weer hun gang gaan en er hoeft er geen kilometer snelweg meer bij. Je raadt het nooit, dat levert de komende dertig jaar een besparing op van € 90 miljard. En je raadt het nooit, dat is precies het bedrag dat de overheid extra heeft moeten uitgeven door het hele Coronagezeik. Misschien is het de tijd van het jaar maar dat beloofde land, ik geloof er wel in. Ab, zet de pas er maar in!

NH Radio - June tot Twaalf
'HET BELOOFDE LAND' door Richard Kemper
NH Radio - June tot Twaalf'HET BELOOFDE LAND' door Richard Kemper
Te gast: Richard Kemper
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf