De Ontbijttafel
Nu op NH Radio:
De Ontbijttafel

Hannie Schaft, held van het boek ‘Seducing and Killing Nazis’

16 september 2020 • June tot Twaalf

Vandaag zou Hannie Schaft 100 jaar zijn geworden. Een mooi moment op terug te blikken en vooral ook te leren van haar leven. Hannie werd maar 25 jaar, maar is een voorbeeld voor velen. Zo ook voor schrijfster en vrouwenrechten advocaat Sophie Poldermans. Ze schreef eerder het bestseller boek ‘Seducing and Killing Nazis’ en dook in het leven van Hannie Schaft en twee van  haar vriendinnen in het gewapend verzet.

Sophie: “Al sinds jonge leeftijd spreekt het onderwerp oorlog mij aan, en dan vooral om het feit hoe veerkrachtig en actief vrouwen daarin zijn. Vrouwen worden vaak als slachtoffer gezien in de oorlog, maar juist zij staan op tegen onrecht en beginnen na de oorlog met wederopbouw. Dat is wat mij inspireert.”

Dit jaar zou er een grote herdenking zijn voor Hannie Schaft, maar vanwege de corona maatregelen wordt de herdenking anders dan gepland. Sophie: “Toch vind ik het mooi dat we er bij stil staan. Ze heeft mij persoonlijk geïnspireerd. Ik heb net als haar rechten gestudeerd en ik heb een sterk moreel kompas ontwikkeld. Ik kan slecht tegen onrecht.”

Het doel van haar boek, de lezingen en lessen die Sophie geeft is om anderen na te laten denken. “We leven nu in een vrij land, maar wat zou jij doen als er oorlog was? Dat kan ook veel kleiner, wat doe je als er iemand gepest wordt op school of op het werk? Ben jij dan degene die opstaat?”

NH Radio - June tot Twaalf
Sophie Poldermans over het leven van Hannie Schaft
NH Radio - June tot TwaalfSophie Poldermans over het leven van Hannie Schaft
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf