NH Radio Muziekmix
Nu op NH Radio:
NH Radio Muziekmix

Goed bewaard geheim: de radio-jingle!

21 september 2019 • Hi-Ha-Hilarius

Piratenzenders! Even voor de jongeren onder ons, dat waren radio- of televisiezenders die zonder vergunning toch uitzonden. Vaak vanuit geïmproviseerde studio’s op bijvoorbeeld een booreiland of schip. De meest bekende is Veronica. Een zeezender die van 1960 tot en met  1974 uitzond vanaf de Noordzee. 

Om de herkenbaarheid van de zender nog groter te maken, maakten piratenzenders veel gebruik van jingles. Een jingle is een kort stukje muziek waarin duidelijk wordt gemaakt waar je naar luistert. Eigenlijk dus gewoon reclame. De jingles vinden hun oorsprong in Amerika waar ze op de radio in de jaren ’30 mee begonnen. Inmiddels zijn jingles niet meer weg te denken en bestaat er zelfs een heus Genootschap. Deze groep van radiomakers bezit ruim 5 duizend uur aan digitale radio-jingles. Ook NH Radio-collega Arthur Verberne ‘spaart’ jingles.

Klik hieronder op het audiofragment om een paar oude bekende radio-jingles te horen. 

NH Radio - Hi-Ha-Hilarius
Radio-jingles van vroeger
NH Radio - Hi-Ha-HilariusRadio-jingles van vroeger
Deel dit artikel

Een fragment van Hi-Ha-Hilarius

Elke maandag tot en met donderdag gaat Sjoerd Hilarius op zoek naar de meest spraakmakende, lachwekkende verhalen en maakt daar prachtige reportages van. Hi-Ha-Hilarius is een vaste rubriek van Spitstijd met Aart en Barbara.

Meer van Hi-Ha-Hilarius