NH Radio Muziekmix
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

GEURKAARSEN

21 december 2020 • June tot Twaalf

In het programma June tot Twaalf leest Richard Kemper elke week zijn column voor. Meer weten? De volledige column vindt je hieronder terug!

Het nieuws van de lockdown zorgde voor chaos in de winkelstraat van Heemstede. Er ontstond een ware run op essentiële levensbehoeften. Tientallen schichtig om zich heen kijkende vrouwen op Uggs schoten in de meters lange rij voor de Rivièra Maison. Bij navraag bleek dat het ze maar om één ding te doen was: geurkaarsen! “Geurkaarsen?” vroeg ik een bekende in de rij die haar bontcapuchon stevig over haar hoofd had getrokken om niet herkend te worden. Ze fluisterde dat er met alle donkere dagen voor de boeg, zonder uitjes of afspraken maar één ding op zit: seks! En met die longlife geurkaarsen hou je de stemming er extra lang in. Wat een goed idee! Ik sloot direct aan en belde mijn vrouw om te vragen welke kleur en geur haar voorkeur had voor onze ‘seksmarathon’. Ze schoot in de lach. Marathon klonk haar wat optimistisch in de oren. “Schatje, jou kennende… begin maar met een waxinelichtje.”

Oké, niet per se de reality check waar ik op zat te wachten, maar een lock down is niet het moment om dit soort sluimerende fricties op tafel te gooien. Als er iets is wat ik de vorige lockdown heb geleerd: praten maakt meer kapot dan je lief is. Dus op naar de supermarkt, waxinelichtjes! Onderweg fiets ik langs talloze rijen. Bij de sportschool zelfs! Denken mensen echt dat ze in die ene dag hun billen nog zo kunnen trainen dat ze niet meer lijken op een poffertjespan? Best apart trouwens, de slijterijen blijven open maar de sportscholen moeten dicht. Blijkbaar vindt onze regering dat we deze lockdown beter een Frits Westertje kunnen doen met een paar flessen op de bank dan onze veerkracht op te poetsen op de loopband. Ik denk dat Hugo de Jonge zich hoogstpersoonlijk met deze priotiteitstelling heeft bemoeid. Kwestie van een stukje projectiegebeuren. Snap heel goed dat hij er klaar mee is. Heeft ie eindelijk voor elkaar dat penicilline voor iedereen in Nederland beschikbaar is, begint iedereen alweer te zeiken om een nieuw vaccin! Kunnen we niet een paar duizend besmettinkjes wachten? Sjongejonge, daarom zijn die slijterijen dus open. Pak een fles en wacht op je beurt!

Aan de andere kant is Hugo blij dat ie met dit soort overzichtelijke probleempjes te maken heeft. Voor hetzelfde geld heet je Wiebes of Asscher. Een affaire is een ding, maar geef dat maar eens toe(slagen). Duizenden gezinnen gaan totaal ontwricht de kerstdagen in. Niemand is verantwoordelijk en daarmee iedereen. 180.000 Ouders kunnen deze winter geen schoenen of winterjas voor hun kind kopen. Ik heb een zoon van 15, als hij zijn kleren in de was gooit, kiezen we voor een extra kort wasprogramma omdat ie anders teveel is gegroeid als ze er weer uit komen. Kan je nagaan wat het betekent als je dat niet bij kan benen. 300.000 kinderen onder de 21 jaar leven in armoede. In elke klas zit één kind dat deze winter met kleren naar school gaat die niet warm genoeg zijn. Bij Rivièra Maison staat een rij. Geurkaarsen. Het is ze gegund, serieus. Hopelijk hebben ze zondagavond voordat ze naar bed gaan ook heel even tijd om op NPO1 te kijken naar Scrooge. Een verhaal over chagerijnige vrek die klaagt over de kosten van z’n waxinelichtje. En waarin Nationaal Fonds Kinderhulp uitlegt hoe je in deze gekke tijd toch een klein beetje warmte aan een ander kan geven. Iets ter waarde van een geurkaars ofzo. Dat houdt de stemming erin.

NH Radio - June tot Twaalf
GEURKAARSEN
NH Radio - June tot TwaalfGEURKAARSEN
Te gast: Richard Kemper
Deel dit artikel

Een fragment van June tot Twaalf

June Hoogcarspel laat de verhalen horen van de Noord-Hollander. Ze helpt waar ze kan. En ze heeft boeiende studiogasten waarmee je heerlijk de ochtend doorkomt.

Meer van June tot Twaalf