Muziek voor volwassenen
Nu op NH Radio: Muziek voor volwassenen

Europees Hof wil terugkeer van de ‘prikklok’ voor bedrijven

15 mei 19 • De Peiling

Bedrijven in de Europese Unie moeten precies gaan bijhouden hoeveel uur hun werknemers draaien, bepaalde het Europese Hof van Justitie. Dat betekent dat ook in Nederland de ouderwetse prikklok, of een moderne variant, weer ingevoerd moet worden. Ben jij daar blij mee?


Deutsche Bank

Aanleiding voor de uitspraak is een rechtszaak die een vakbond heeft aangespannen voor werknemers van Deutsche Bank. Deze bankmedewerkers hebben geen bewijs voor de extra uren die ze hebben gewerkt. Daarop oordeelde de rechter dat er een sluitend registratiesysteem moet komen voor de gewerkte uren van alle werknemers in Europa.

Nederland

In Nederland hebben we al de arbeidstijdenwetgeving en zijn werkgevers verplicht alle uren bij te houden. In de praktijk gebeurt dat vaker niet dan wel. Overwerken gebeurt daardoor ook hier soms in eigen tijd.

Vingerafdruk

Urenregistratie kan op allerlei manieren. Bij sommige bedrijven komen werknemers met een pasje binnen. Dat systeem zou aankomst en vertrek kunnen registreren. Er zijn ook moderne prikklokken die vingerafdrukken kunnen lezen. Uren die thuis of op locatie gewerkt worden, moeten op een andere manier in het systeem worden ingevoerd.

Wat vind jij?

Ben jij blij met de terugkomst van de prikklok? Werk je nu wel eens onbetaald over? Levert het gedoe op met die baas als je die uren wil laten uitbetalen of compenseren in vrije tijd? We horen het graag van je!
Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].
Deel dit artikel

Een fragment van De Peiling

Bernd de Boer en Natasja Floor voeren het gesprek van de dag en peilen de mening van Noord-Holland. In dit programma staan persoonlijke verhalen van bellers uit onze provincie centraal. Geef jouw mening over de stelling van de dag. Contact: [email protected]

Meer van De Peiling

Lees verder