Spitstijd
————–
Fijne kerstdagen!:
Samen met NH Radio

Emma wil naar de ‘Noordpool van de ontoegankelijkheid’

4 december 2018 • Lunchroom

Klimaatonderzoeker Emma Fromberg uit Haarlem heeft een missie: ze wil naar de Noordpool, en dan wel naar het stukje in de Noordelijke IJszee dat nog nooit iemand bereikt heeft, het verste weg gelegen van land. Zeilers probeerden het afgelopen zomer nog, maar ze zijn nooit op de bestemming aangekomen. Emma gaat het toch proberen, half februari gaat ze samen met een heel team op expeditie!

Het is een behoorlijk gevaarlijke missie, want ze kan zomaar oog in oog komen te staan met een ijsbeer, en dan moet je wel precies weten wat je moet doen. Je moet niet meteen je geweer tevoorschijn halen, vertelt Emma. “Het is belangrijk dat je intelligent met ijsberen om gaat.” De ijsberen zijn vaak alleen maar nieuwsgierig, en als je je groot maakt dan hoop je dat ze weggaan. Wordt het wel gevaarlijk, dan heb je een geweer. Daarmee schiet je op de grond, om ze af te schrikken.

Emma heeft veel moeten trainen voor de expeditie. Zo loopt ze dagelijks met een touw met autobanden over het strand. Deze voorbereiding is nodig omdat ze tijdens de expeditie een slee meedraagt net zo zwaar als haar eigen lichaamsgewicht.

Tijdens de missie wil Emma zoveel mogelijk data verzamelen over het smelten van het ijs op de Noordpool. Die data worden gebruikt door NASA en verwerkt in een documentaire. Wil je meer weten over deze spannende expeditie? Luister het hele interview hier terug!

Deel dit artikel

Een fragment van Lunchroom

Iedere werkdag tussen 12:00 – 15:00 uur het laatste nieuws, reportages van verslaggevers op locatie, een actuele gast in de studio, het weer met Jan Visser, de Rijdende Reporter en Bernd de Boer peilt de mening van Noord-Hollanders over actuele zaken in De Peiling.

Meer van Lunchroom